20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Projekat „CoRE“ – cilj je očuvati i zaštiti Jadransko more

Projekat „CoRE“
Projekat „CoRE“

U prostorijama Sveučilišta u Dubrovniku u četvrtak je održan Inicijalni sastanak projektnih partnera za projekt „CoRE“. Na inicijalnom sastanku projekt je predstavljen medijima i potpisani su dokumenti o saradnji između projektnih partnera.

Sastanku su prisustvovali predstavnici partnera i saradnika projekta: Hrvatski hidrografski institut – HHI, Sveučilište u Dubrovniku – Institut za more i priobalje – IMP, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore – ZHMSCG, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore– JPMD i PAP/RAC Split.

Predviđeno trajanje projekta CoRE je 23 mjeseca. Lokacija na kojoj se odvijaju projektne aktivnosti je Dubrovačko-neretvanska županija i crnogorsko primorje. Glavne teme projekta CORE su zaštita mora i pomorskog dobra u pograničnom području Hrvatska-Crna Gora.

Projekt „CoRE“ je EU/IPA projekt čija ukupna vrijednost iznosi 536.065,97 eura.

Projekat „CoRE“
Projekat „CoRE“

Opšti cilj projekta je pridonijeti poboljšanju ukupne zaštite i očuvanja istočnog dijela Jadrana.

Specifični ciljevi su:

  • izraditi novu nautičku kartu sa ažuriranim hidrografskim mjerenjima (plovni putevi /

očuvana staništa) i sigurnosne preporuke na temelju istraživanja i prikupljenih

podataka, a koji se odnose na promjene obalne granice u Republici Hrvatskoj i Crnoj

Gori pod utjecajem erozije i jačine valova;

  • povećati opće znanje dionika projekta o pomorskom dobru (komponenta obale) i održive litoralizacije u prekograničnom području.

Očekivani rezultati projekta su:

  • Učinkovito upravljanje projektom čime se povećava institucionalni kapaciteti za korištenje EU;
  • Unaprjeđenje zaštite i očuvanje obale kroz prekograničnu suradnju i zajedničku podršku, institucionalno jačanje i razmjenu podataka;
  • Uspostavljanje „new zero“/“nultog stanja“ te sigurnosne preporuke prema prikupljenim podacima za osjetljiva i promjenjiva okruženja delte Neretve (pristup luci Ploče, spoj Baćinska jezera i mora), delte rijeke Bojane, plaže Sutomorska i Mogren te utjecaj na Dubrovačke zidine, i to sve kroz hidrografsku izmjeru i znanstvena postignuća;
  • Osigurana široka vidljivost projekta, a samim tim i podizanje javne svijesti o osnovnim „pravima“ morske obale, što je formulirano kroz pomorske propise i daleko najvažniji program Integrated Coastal Zone Management i novim znanstvenim spoznajama.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije