11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Profesionalni ribari zadovoljni studijskom posjetom Italiji

Ribari iz CG u Italiji
Ribari iz CG u Italiji

Profesionalni ribari iz Crne Gore tokom trodnevnog boravka u studijskoj posjeti Italiji imali s priliku da se upoznaju sa načinom na koji se njihove italijanske kolege bave izlovom sitne plave ribe i tune. Iskustvo italijanskih ribara potvrdilo je, kako su kazali u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, da su ključne pretpostavke uspješnog ribolova moderni brodovi, savremeni alati, organizovana udruženja, poštovanje standarda bezbjednosti hrane, ali i bolja promocija važnosti ribe u ishrani u cilju povećanja potrošnje.

Crnogorska delegacija sastavljena od grupe profesionalnih ribara i predstavnika Instituta za biologiju mora iz Kotora, na čelu sa generalnim direktorom Direktorata za poljoprivrede i ribarstvo u Ministarstvu Danijelom Stolicom, boravila je u italijanskoj regiji Kampanija. Studijsku posjetu organizovalo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Italije.

Centralni događaj studijske posjete je bila konferencija na temu „Ribolov sitne plave ribe i tune“.

Naši ribari su tom prilikom imali priliku da se informišu i diskutuju o aktuelnim pitanjima iz oblasti ribarstva u Jadranu, kao što su: donošenje mjera upravljanja resursima plave ribe, primjena evropskih pravila o sistemu sledljivosti (od mreže do tanjira), kao i načinima bolje kontrole i upravljanja tržištem.

Ribari su veliko interesovanje pokazali i za prezentaciju o trenutnom stanju resursa male plave ribe i tune u Jadranu, koje je prezentovano od strane predstavnika FAO – ADRIAMed projekta, u koji su uključeni i naučnici iz Crne Gore.

U nastavku su predstavljeni zdravstveni aspekti korišćenja plave ribe u ishrani, čime se ukazalo na nutritivni značaj ribe, naročito plave. Iskustvo Italije koja je veliki potrošač male plave ribe i tune, može biti značajno za Crnu Goru koja se ne može pohvaliti u tom smislu.

“Način promocije i edukacije potrošača može biti vodič za promovisanje nutritivne vrijednosti i plave ribe kao brenda u Crnoj Gori”, kazali su u Ministarstvu.

Ribari iz CG u Italiji
Ribari iz CG u Italiji

Predstavnici najvećih udruženja ribara u Italiji i direktor Generalne direkcije za morsko ribarstvo i akvakulturu italijanskog Ministarstva poljoprivrede, hrane i šumarstva, Rikardo Rigilo bili su izvanredni domaćini crnogorskoj delegaciji. Osim učešća na konferenciji, za naše ribare organizovana je i posjeta dvije ribarske luke – Torre del Greco i Salerno (najznačajniju ribarsku luku u Italiji).

“Tom prilikom vidjeli su koje efikasne alate koriste italijanski ribari, upoznali se sa načinom lova plave ribe i dobili brojne savjete i preporuke kako da unaprijede ovaj tip ribolova u Crnoj Gori. Najveći utisak na naše ribare ostavila je brojna i razvijena ribolovna flota za ulov tune, s obzirom na činjenicu da kod nas nije razvijen. U tom smislu studijska posjeta može biti značajna za za stvaranje kontakata za dalju saradnju u cilju boljeg korišćenja postojećih ribljih resursa Crne Gore”, kazali su u Ministarstvu.

Da je iskustvo sa studijske posjete Italiji bilo vrijedno crnogorskim ribarima potvrđuje i iskusni hercegnovcki ribar Goran Kise.

“Italija je jedna od najjačih zemalja na Mediteranu što se tiče ribarstva, pogotovo kada je riječ o izlovu sitne plave pelagične ribe, prije svega inćuna i sardela, ali i tune. Oduševljeni smo kako su  nas dočekali, ali i onim što smo vidjeli i čuli.  Dosta toga se može primijeniti, ali moramo nastaviti sa modernizovanjem naše flote, što zahtijeva značajna ulaganja”, kazao je Kise.

Najčitanije