10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Produžiti moratorijum na gradnju u Kotoru

Kotor

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila dokument “Procjena uticaja na baštinu za prirodno i kulturno–istorijsko područje Kotora“, kojim se preporučuje produženje moratorijuma na gradnju, dok se ne izrade novi planski dokumenti.

“Izuzetak su projekti koji su od javnog interesa, i za njih će važiti obaveza izrade Procjene uticaja na baštinu”, saopštio je generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Aleksandar Dajković na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

On je istakao da je HIA-u izradio Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore, uz saradnju inostranog ICOMOS eksperta i revidovan od UNESCO eksperta.

Kako je saopšteno iz Vlade, obrađivač je imao zadatak da pregleda i uskladi sve instrumente planiranja kako bi se uspostavio jasan okvir za planiranje i za promovisanje održivih, kompatibilnih oblika razvoja.

Vlada

Dajković je saopštio da se dokumentom ukazuje na potrebu definisanja procjene uticaja na baštinu kao proces i obavezu za sva planska i projektna dokumenta.

Prema njegovim riječima, tim dokumentom ukazuje se da izuzetna i univerzalna vrijednost može biti ugrožena, ako ne i izgubljena, ukoliko se sva planska dokumenta izvedu u punom obimu.

Dajković je naveo da je dokument pokazao i da urbanistički projekti grad Perast i Stari grad Kotor predstavljaju pozitivne primjere, i da za njih nema potrebe da se produži moratorijum.

Najčitanije