7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Problemi sa infrastrukturom odložili gradnju Vatrogasnog doma u Tivtu

Vatrogasci Tivat
Vatrogasci Tivat

Gradnja jednog od ključnih novih objekata komunalne infrastrukture u Tivtu – Vatrogasnog doma u Gradiošnici još nije počela, iako se to trebalo desiti odmah nakon novogodišnjih praznika. Problem je što prije početka radova, treba izmjestiti dio 35 kilovoltnog dalekovoda koji ide iz trafostanice „Gradiošnica“ prema gradu, pa će gradnja Vatrogasnog doma najvjerovatnije početi tek na ljeto.

„Iskren da budem, i nas je iznenadio ovaj problem jer smo mi svojevremeno kada je usvajan DUP Gradiošnica, svu dokumentaciju dostavili svim nadležnim organima i državnim infrasrukturnim firmama na davanje saglasnosti. Dobili smo tu saglasnost od svih, pa i Elektroprivrede Crne Gore koja tada nije očito smatrala da će biti problem sa trasom dalekovoda. Ipak, što je tu je i već smo preduzeli određene korake da riješimo ovaj problem.“- kazao je direktor Direkcije za investicije i razvoj Opštine Tivat Peđa Obradović.

On je dodao da je već izrađeno idejno riješenje izmještanja spornih 15-tak metara dužine dalekovoda i dva noseća stuba, a u toku je i izrada glavnog projekta za sprovođenje ovog zahvata, pa će uskoro biti raspisan i tender za izvor izvođača radova koji će izmjestiti sporni dio trase dalekovoda u neposrednoj blizini trafostanice 110/35 kV „Gradiošnica“.

Taj dodatni i nepredviđeni posao, prouzrokovan očitom nesavjesnošću nekoga iz EPCG koji je dao saglasnost na DUP „Gradiošnica“ bez primjedni o uticaju postojećeg dalekovoda, Opštini Tivat proizrokovaće dodatni trošak od oko 60 hiljada eura, kao i kašnjenje u gradnji objekta za smještaj opštinske Službe zaštite i spašavanja od najmanje pola godine.

Do jeseni ostaju u neuslovnom objektu na Pakovu
Do jeseni ostaju u neuslovnom objektu na Pakovu

„Situacija je takva i moramo da izlazimo iz toga jer je postojeći objekta u kome je smještena Služba zaštite i spašavanja totalo neuslovan. Računamo da ćemo do maja izmjestiti dalekovod i onda bi već izabrani izvođač radova na gradnji novog Vatrogasnog doma, konzorcijum predvođen podgoričkim „MNG Investom“ mogao početi radove na izgradnji tog objekta.“- kazao je Obradović dodajući da je ugovoreni rok za završetak gradnje 100 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Za izgradnju novog savremenog objekta Vatrogasnog doma u Gradiošnici Opština Tivat je u budžetu za 2014, opredijelila 400 hiljada eura, a za njegovo opremanje dodatnih skoro 50 hiljada. Nova zgrada imaće nešto preko 1.000 kvadratnih metara korisne površine. Pored osam garaža za vatrogasna vozila od kojih će četiri biti potpuno zatvorene sa istalacijama za napajanje vozila električnom energijom i komprimovanim vazduhom, novi Vatrogasni dom imaće i smještajne prostorije za boravak vatrogasaca, skladište, radionice i druge neophodne sadržaje.

Najčitanije