Promovisana ornitološka staza Solila

Prmovisana ornitološka staza u zaštićenom parku prirode u Tivtu

Solila
Solila

U zaštićenom parku prirode tivatska Solila danas je zvanično otvorena ornitološka staza koju su obišli predstavnici delegacije EU u Crnoj Gori, Opštine Tivat, JP “Morsko dobro” Budva, Turističke organizacije Tivat i Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore iz Podgorice.

Nakon obilaska staze koja pruža odlične mogućnosti svima koji uživaju u netaknutoj prirodi i posmatranju ptica, u zgradi Opštine Tivat održana je radionica pod nazivom “Ornitološka staza na tivatskim solilima – dio turističke ponude opštine Tivat”.

Na radionici su predstavljeni rezultati regionalne studije o ptičjim vrstama i migraciji na Hutovom blatu i Solilima, kao i smjernice za izradu plana i upravljanja područjem rezervata. To je inače, urađeno u sklopu IPA programa prekogranične saradnje Crne Gore I BiH nazvanog “Orniba- zaštita ptičjih vrsta na Balkanu”

Sekretarka Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Opštine Tivat, Tatjana Jelić kazala je da iza projekta unapređenja, zaštite i održivog razvoja Solila stoji naporan rad, kako državnih i lokalnih institucija, tako i civilnog sektora i zaljubljenika u prirodu što je rezultiralo formiranjem jedinstvenog rezervata prirode što će istovremeno i oplemeniti turističku ponudu Tivta. Dragoljub Marković iz “Morskog dobra” Solila je izdvojio kao primjer dobre prakse za očuvanje i održivo korišćenje prostora, dok su predstavnici tivatske Turističke organizacije obećali da će se potruditi da ovaj lokalitet pomažu na sve načine i promovišu ga kroz propagandne materijale.

Solila
Solila

Predstavnica jednog od partnera na IPA projektu “Orniba”, organizacije “Oxfam Italia”, Sanja Radulović, prisutnima je predstavila turistički paket “Hutovo blato- Tivatska solila”, a o potencijalu Solila u kontekstu razvoj turizma posebnih interesa, govorio je Duško Mrdak iz Planinarskog društva “Komovi”. Marija Stanišićiz CZIP-a najavila je da će ta NVO nastaviti blisku saradnju sa JP “Morsko dobro” kao zvaničnim upravljačem zaštićenog područja prirode Solila i Opštinom Tivat, a nastaviće i da pružaju podršku Turističkoj organizaciji Tivat, kako bi birdwatching ponuda tivatskih Solila bila predstavljena na međunarodnom planu.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.