13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Premijerno prikazan film “Kolo Bokeljske mornarice”

Premijerom filma “Kolo Bokeljske mornarice” u režiji Dušana Vulekovića i otvaranjem obnovljenog odjeljenje Bokeljske mornarice, sinoć je u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor obilježena destogodišnjica obnove državnosti Crne Gore.

Od sinoć u palati Grgurina svih 365 dana čuće se melodija kola a svi posjetioci moći će da uživaju i u vizuelnom doživljaju kola koje će se konstantno prikazivati na ekranu u obnovljenom odjeljenju Bokeljske mornarice na drugom spratu.

„Pomorski muzej povodom decenije obnove nezavisnosti i državnosti Crne Gore daruje trajan dokument – film Kolo Bokeljske mornarice. U pitanju je udruženje staro preko 1200 godina koje ima status nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja. Poznato je da je mjesto gdje se ovo kolo pleše prostor bazilike Svetog Tripuna koje ove godine takođe slavi svoj jubilej. Važno je podsjetiti da je ovo impoznatno zdanje starije od crkve Svetog Pavla u Rimu 460 godina, od otkrića Amerike 326 godine, od čuvene katedrale Nort Dam u Parizu 179 godina. Ovaj projekat je realizovan zahvaljujući punoj podršci Ministarstva kulture Crne Gore” – kazala je direktorica Pomorskog muzeja Mileva Pejaković Vujošević.

„Svaki pozitivan čin usmjeren ka pravilnoj valorizaciji naše bogate kulturne baštine značajan je podstrek slavljenju multikulturalizma kojim se Crna Gora vjekovima prepoznaje i ponosi. Jedna od takvih inicijativa, kao dio suštine kulturnog identiteta ovih prostora, svakako je otvaranje obnovljenog odjeljenja Bokeljske mornarice kojim će se ponuditi bolji uvid u bogatu ostavštinu kotorskih i bokeljskih pomoraca. Zadovoljstvo i poštovanje prema trenutku kojem svjedočimo veći su ako znamo da Pomorski mizej zaista jeste aktivan sudionik u misiji očuvanja i prezentacije ne samo pomorske već crnogorske kulturne baštine u cjelini” – kazao ministar kulture Pavle Goranović.

„Film je imao ideju da zabilježi to kolo, taj dio kulturne baštine koji je vrlo vrijedan da pokaže ljudima koji dođu u muzej – da pored nekih stvari koje već postoje mogu pogledati i snimak kola Bokeljske mornarice u cjelini”– istakao je reditelj filma Dušan Vuleković.

Pozdravne telegrame poslali su predsjednik Filip Vujanovića i predsjednika Skupštine opštine Kotor Nikola Bukilica.

U muzičkom dijelu programa nastupile su flautistkinje Angela Mijušković i Andrea Živković i hor Muzičke škole ,,Vida Matijan” koji je izveo himnu Crne Gore.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije