15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

“Prizori zaustavljeni u vremenu” – Omaž Andriji Krstuloviću

“Prizori zaustavljeni u vremenu” naziv je retrospektivne izložba skulptura i crteža hrvatskog umjetnika Andrije Krstulovića koja je otvorena u petak u Ministarstvu kulture kulture na Cetinju.

U ime organizatora prisutne je pozdravila Danijela Vulović iz HGD.

Izložbu je otvorila direktorica Direktorata za umjetničko stvaralaštva u ministarstvu kulture Dragica Milić.

„Krustulović je svojim majstorskim umjećem klesanjem materijalaizovao  veličanstvenu Meštrovićevu skulpturu Petra Petrovića Njegoša na Lovćenu. Na taj način postao je dio crnogorske istorije i umjetnosti. Njegovo ime ostati će upamćeno u crnogorskoj istoriji umjetnosti, spominjati će se dok se god na Lovćenu budemo divili njegovom maestralnom djelu“ – kazala je Milić.

Izložba “Prizori zaustavljeni u vremenu” predstavlja omaž je čuvenom vajarskom majstoru iz Splita, Andriji Krstuloviću, među čijim najznačajnijim radovima su i skulptura Petra II Petrovića Njegoša i Karijatide na Lovćenu.

Izložba je  organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, na inicijativu Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, Kotor i Hrvatske matice iseljenika, podružnice Split.

Prikazan je film o životu vajara Andrije Krstulovića autorice Branke Bezić Filipović..U muzičkom dijelu programa nastupio je dječji mandolinski orkestar HGDCG ”Tripo Tomas” iz Kotora.

Izložbi je prisustvovala ćerka Andrije Krstulovića, Tihomila Krstulović Becker.

Najčitanije