16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Priznanje „21 novembar“ posthumno prof. dr. Mariji Radulović

Prof. dr. Marija Radulović - Photo Boka News
Prof. dr. Marija Radulović – Photo Boka News

Opštinsko priznanje “21. Novembar“ biće posthumno dodijeljena prof. dr Mariji Radulović (1949. – 2014.) za izuzetan doprinos u naučnom i društvenom radu, saopšteno je danas iz Opštine Kotor.

Odluka je donesena na današnjoj sjednici, saopštila je predsjednica žirija za dodjelu nagrade Tatijana Stanovčić. Svečana sjednica Skupštine opštine Kotor, u okviru koje je i dodjela nagrade, biće održana na Dan opštine Kotor 21. novembra u 13 sati u Kulturnom centru „Nikola Đurković“.

Prof. Marija Radulović rođena je u Puli. Diplomirala je 1973. na Pravnom fakultetu u Splitu, gdje je 1981. godine završila i postdiplomske magistarske studije. Doktorsku disertaciju odbranila je 1992. na Pravnom fakultetu u Podgorici.

Radni vijek započela je u Jugooceaniji. Rad na kotorskom fakultetu kao asistent počinje 1981. godine, a zatim i kao predavač pravne grupe predmeta.

Za docenta Univerziteta Cne Gore izabrana je 1993., dok je zvanje vanrednog profesora stekla 1998. godine. Za redovnog profesora birana je 2004. godine. U više navrata obavljala je dužnost rukovodioca Nautičkog odsjeka. Za dekana Fakulteta imenovana je  2003. godine.

Profesorka Marija Radulović otišla je u penziju 2009. godine, ali je na Fakultetu i dalje bila angažovana u nastavi na osnovnim i postdiplomskim magistarskim studijama.

Uz akademsko, posebno je značajno njeno dugogodišnje djelovanje na očuvanju kulturne baštine Perasta i Boke Kotorske. Bila je dugogodišnji član i predsjednik Društva prijatelja grada Perasta i jedna je od osnivača Festivala klapa u Perastu. Značajan doprinos pružila je i angažovanjem u Zajednici Italijana Crne Gore.

Bila je član Savjeta  Pomorskog muzeja Crne Gore, Etičke komisije Opštine Kotor, te dugogodišnji član Savjeta za kulturu Opštine Kotor.

Kroz stručni rad i društveno djelovanje prof. dr Marija Radulović ostavila je neizbrisiv trag.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije