7 C
Kotor

Slušaj online radio

Za “privremeni objekat” izdata saglasnost i prije nego što su lokaciju dobili na tenderu

Devastacija Veriga
Devastacija Veriga

Iz Agencije za zaštitu životne sredine ( EPA ) tvrde da su sve odradili u skladu sa zakonom prilikom dodjele lokacije za postavljanje „privremenog objekta“ od 190 kvadrata na vidikovcu iznad Turskog rta na Verigama.

Ustanova koju vodi Ervin Spahić (SDP), to je saopštila reagujući na navode novinara da  EPA nije spriječila „prostornu i estetsku devastaciju“ Turskog rta koji su bageri prekopali do nivoa mora.

“Agenciji se obratila 15. 04. 2015. godine d.o.o. „HEFESTA“ iz Herceg Novog za izdavanje odobrenja za obavljanje radnji, aktivnosti i djelatnosti u zaštićenom prirodnom dobru u cilju izgradnje privremenog objekta sa terasom na katastarskoj parceli broj 68 i 69 KO Kostanjica, što je u skladu sa usvojenim Planom privremenih objekata u zoni Morskog dobra za period 2016-2018. godine”, saopštila je  EPA .

To pokazuje da je “Hefesta” već tada imala gotov projekat “privremenog objekta” na jednom od najljepših vidikovaca u Boki sa koga se pruža predivan pogled na Perast i ostrva Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe, i to skoro mjesec dana prije nego što je JP Morsko dobro (JPMD), po uputama Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) raspisalo tender za davanje u zakup te lokacije za postavljenje privremenog objekta. MORT je prethodno, upravo na inicijativu “Hefeste” u aprilu prošle godine, donio izmjene i dopune tada važećeg Plana privremenih objekata u zoni morskog dobra za 2013-2015 godinu. Njima je na lokaciji u Verigama koja spada u područje prirodne i kulturno istorijske baštine Kotora, zaštićene od strane UNESCO-a, na netaknutoj obali ucrtan montažni objekat sa terasom, površine oko 190 kvadratnih metara.

Hercegnovska firma lani je kao jedini ponuđač na tenderu raspisanom 13. maja dobila u zakup lokaciju na Turskom rtu do kraja 2015. godine, po cijeni od 9.007 eura plus PDV. Radovi na izgradnji objekta od 190 kvadrata tada nisu započeli jer se pobunila javnost, čak je i direktor Tursitičke organizacije Kotor Mirza Krcić optužio MORT i ministra Branimira Gvozdenovića da su u ovom slučaju „privatne stavili ispred javnih interesa“ i najavili tužbu.

Devastacija Veriga
Devastacija Veriga

Čudan tajming dokumenata

U Rješenju o odobravanju postavljanja privremenog objekta koje je JPMD izdalo “Hefesti” 19. aprila ove godine, stoji da je to preduzeće već 23. marta primilo svih sedam projekata tog objekta i njegovih instalacija, sa revizijom. To se dakle, desilo samo devet dana nakon što su “Hefesti” izdati UTU po kojima bi ti projekti trebalo da se urade.

Interesantno je da dokumentaciju na bazi koje je izdato rješenje o postavljanju objekta, navodi i dopis EPA od 18. juna, zaveden kod Javnog preduzeća 23. marta. Ostaje nejasno kako je JPMD “zaveo” dopis EPA tri mjeseca prije nego je napisan.

Devastacija Veriga
Devastacija Veriga

Izdali UTU po postojećem projektu?

JPMD je 14. marta „Hefesti“ izdalo urbanističko-tehničke uslove (UTU) za postavljenje “privremenog objekta”.

Najzanimljiviji dio UTU koji je „Hefesta“ dobila glasi: „spoljnja obrada – prema projektu“ što znači da planeri „Morskog dobra“ nijesu uticali na to kako će izgledati mamutski privremeni objekat na Verigama jer je „Hefesta“ već imala svoj projekat.

Inače, prema Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, izdavanje UTU prethodi izradi projekta, a koji se mora napraviti upravo po smjernicama iz UTU.

Izvor:S. L.

Najčitanije