Privatizacija Instituta – mogući protesti

Saopštenje izborne liste "IZBOR"

Izbor
Izbor

Nakon prezentacije ponuđača IWG za kupovinu većinskog paketa akcija Instituta Simo Milošević Igalo, stav izborne liste “Izbor – Dusan Radovic Kruso” je da su se potvrdile tačnim naše ranije trdnje vezane za ovu privatizaciju, pa kao takva nije prihvatljiva.

Prezentacija je bila potpuni promašaj u odnosu na ono što je bilo obećano. Odgovor koji smo svi očekivali, na ranije postavljeno pitanje o bonitetu ponuđača, je izbjegnut.

Prvenstveno, nije rijec o konzorcijumu, kako se prezentuje javnosti, vec se radi o drustvu sa ogranicenom odgovornoscu sa osnivackim kapotalom u iznosu od 1.000,00£ (hiljadufunti). Pomenuto drustvo ima pet osnivaca i to:

  1. “Replus” limited, koji u trenutku osnivanja drustva vrijedi 16.286,00£, sa osnivackim kapitalom od 100,00£, a ciji je osnivac i direktor Thomas Jonathan Lane. Inace, Thomas Jonatthan Lane je istovremeno i vlasnik jos osam preduzeca na istoj adresi. Niti jedno od preduzeca nema kapital preko 1.000,00£. Drustvo nema zaposlenih, spada u kategoriju malih preduzeca za koje ne postoji revizija zavrsnih racuna.
  2. “Sterling campbell”limited, sa osnivackim kapitalom u iznosu od 1,00£, a ciji je osnivac Vadim Opeskine, porijekla iz Kazahstana. Inace, Vadim Opeskine je istovremeno i direktor tridesetsest firmi registrovanih na istoj adresi. Niti jedna od firmi nema osnivacki kapital preko 1.000,00£.
  3. “Brown rudnick” limited, koja predstavlja advokatsku kancelariju iz Londona, koja je bila pokrice za zadovoljenje prvog uslova Javnog poziva, a to je prihod u posljednje tri poslovne godine u iznosu od 100 mln €. Napominjemo da kompanija nije dostavila zavrsne racune za pomenute godine, vec je Tenderska komisija samo na osnovu procjene agencije “House price waters” prihvatila zdravo za gotovo da je firma “Brown rudnick” limited zadovoljila pomenuti osnovni kriterijum. Prema podacima kojima raspolaze “Izbor”, kompanija “Brown rudnick” limited, 31.12.2013. godine vrijedi 10.427.829£, dok 31.12.2012. vrijedi 5.170.762£, a 31.12.2011.godine 6.611.598£. Ovo su ujedno i zvanicni podaci poreske uprave Velike Britanije.

Posto je advokatska kancelarija u ovom projektu u sukobu interesa, ne pojavljuje se kao zvanicni vlasnik, vec njihovih 1/5 akcija drzi firma “KCM capital” limited, koja je osnovana 2010.godine, od strane osnivaca “KCM holding” lomited. Neto vrijednost kompanije 31.03.2014. je 2.200,00£, dok 2013. godine neto vrijednost iznosi -14.480,00£, a 2012.godine 16.677,00£. “KCM capital” limited drzi 1/5 akcija i u svoje ime.

  1. “Luminor” llc iza koje zvanicno stoji Sasa Beljanovic. Prema informacijama sa kojima raspolaze “Izbor”, sustinski iza ove kompanije je Bogoljub Karic.

Na kraju prezentacije nam nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja. Ovakav rasplet ne ide u prilog daljoj saradnji sa našim koalicionim partnerom.

Izborna lista “Izbor – Dusan Radovic Kruso” kao grupa slobodnomislećih ljudi odžaće obećanje dato građanima Herceg Novog. U slučaju da aktuelna državna vlast bude ravnodušna prema ovom našem stavu, “Izbor” će organizovati proteste – kaže se u zvaničnom saopštenju.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.