Pristigla jedna prijava za gradnju žičare Kotor – Lovćen

Žičara
Žičara

Na javni poziv za pretkvalifikaciju za dodjeljivanje koncesije za izgradnju i upravljanje novom žičarom od Kotora do Cetinja dostavljena je jedna prijava, saopšteno je agenciji Mina-business iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Iz Ministarstva su podsjetili da su se prijave za pretkvalifikaciju mogle dostavljati do 5. oktobra do 12 sati.

“Javno otvaranje i kontrola glavnih i posebnih koverti, otvaranje koverti o podobnosti i kontrola dokumentacije koju one sadrže, kao i utvrđivanje podobnosti podnosioca prijava, obavljeno je 5. oktobra u prostorijama Ministarstva”, kazali su iz Ministarstva.

Tenderska komisija će, kako su dodali, na osnovu zakona obaviti provjere ispunjenosti uslova.

Iz Ministarstva su podsjetili da su javni oglas za pretkvalifikaciju za izgradnju i upravljanje žičarom od Kotora do Cetinja preko nacionalnog parka na planini Lovćen objavili 3. avgusta.

“Davanje koncesije se odvija na osnovu javnog nadmetanja u dvostepenom postupku. Predmet koncesije je izgradnja i upravljanje žičarom od Kotora do Cetinja, prelazeći preko Nacionalnog parka Lovćen, po osnovu projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj i prenesi (DBFOT)”, podsjetili su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su ranije saopštili da su izrađeni studija izvodiljivosti i idejni projekat za žičaru. Cjelokupna ruta biće podijeljena u tri dionice sa četiri stanice – Dub, Kuk, Ivanova Korita i Cetinje.

Ukupna dužina žičare iznosiće oko 14,7 kilometara.

Žičara
Žičara

Da bi se kvalifikovali za učešće u drugoj fazi postupka tendera, podnosioci prijave ili konzorcijumi moraju ispuniti određene preduslove među kojima su da njihova prosječna dobit, kapital i promet za posljednje tri fiskalne godine moraju biti veći od nule, pet miliona eura, odnosno 50 miliona eura..

Podnosilac prijave mora da ima ili da je zaključio predugovor o učešću u realizaciji projekta sa subjektom koje ima iskustvo u izgradnji i opremanju najmanje jednog operativnog sistema žičare, dužine najmanje dva kilometra, koji je izgrađen u posljednjih pet godina.

Podnosilac prijave mora i da ima iskustvo u postupcima koncesije, odnosno javno-privatnog partnerstva, u svojstvu finansijera ili koncesionara, pri čemu minimalni troškovi izgradnje infrastrukturnih objekata koji su predmet koncesije iznose najmanje 20 miliona eura u posljednjih pet godina.

Podnosioci prijave koji ispune potrebne uslove i kriterijume za pretkvalifikaciju smatraće se kvalifikovanim za učešće u drugoj fazi tenderskog postupka.

Kvalifikovani ponuđači će biti pozvani da podnesu ponude za projekat i imaće mogućnost otkupa tenderske dokumentacije.

Predviđena je gradnja žičare sa zatvorenim gondolama, kojom bi za 45 minuta vožnje kroz najljepše predjele Crne Gore, putnicima bio pružen užitak u Bokokotorskom zalivu, vožnji do planinskog masiva Lovćena, uz posjetu najvećem istorijskom, duhovnom i kulturnom centru države. Procijenjena vrijednost projekta je 47 miliona eura, a period izgradnje 12 mjeseci.

Mina biznis

 

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.