8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Prirodnjaci i vodiči iz Hrvatske i Crne Gore zajedno istražuju Orjen

Munika simbol Orjena
Orjen

U okviru IPA prekograničnog projekta “Posmatranje ptica i ekoturizam na južnom Jadranu (BETSA)“ na Orjenu  će u periodu 25.-27. aprila  biti održan trodnevni istraživački kamp na kojem će učestvovati planinarski i turistički vodiči, studenti biologije i turizma, kao i predstavnici nevladinih organizacija i institucija koje se bave zaštitom prirode iz Hrvatske i Crne Gore.

Cilj kampa je podizanje svijesti ljubitelja prirode i istraživača o značaju biodiverziteta područja Orjena, kao i razvoj turističkih paketa zasnovanih na edukativnom turizmu sa posebnim akcentom na posmatranje ptica. Kamp će se sastojati od  teorijske i praktične obuke o prirodnom i kulturnom nasleđu ovog područja,  gdje će stečena znanja biti primjenjena tokom rada na terenu.

BETSA
BETSA

Projekat “Posmatranje ptica i ekoturizma na južnom Jadranu (BETSA)” je finansiran od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori u okviru IPA Prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora a  zajednički ga sprovode Centar za zaštitu i proučavanje ptica sa Opštinom Baška voda, Hrvatskim institutom za održivi razvoj i udruženjem BIOM kao partnerima iz Hrvatske i Ekološkim društvom Boke kotorske i Opštinom Tivat kao partnerima iz Crne Gore.

Cilj projekta je plasman zajedničke eko turističke ponude koja uključuje posmatranje ptica i promociju biodiverziteta, zasnovanu na specifičnim domaćim i internacionalnim segmentima.

U okviru ovog šesnaestomjesečnog projekta se realizuje više aktivnosti koje će doprinjeti poboljšanju stanja i promociji turizma posmatranja ptica na specifičnim lokacijama projekta: planini Biokovo, Sniježnici, te delti Neretve u Hrvatskoj zatim na planini Orjen, Vrmcu i specijalnom rezervatu prirode, Tivatskim solilima, u Crnoj Gori.

Najčitanije