16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Priređena zanimljiva fešta posvećena divljem šipku

Šipak - Nar
Šipak – Nar

“Sve od šipka, sve o šipku” naziv je zanimljive gastronomsko-turističke manifestacije koju je u nedjelju popodne u Gornjoj Lastvi kod Tivta, priredilo ovdašnje Kulturno zavičajno društvo “Napredak”.

U gornjolastovskom Domu kulture, uz trpezu sa brojnim delicijama napravljenim na bazi  ploda divljeg šipka – jednog od vegetativnih obilježja Boke Kotorske, okupili su se brojni posjetioci, željni da čuiju priču o toj za primorje tako uobičajenoj, a ipak čudesnoj biljci. Nadahnuto im je o voćki čiji plod nosi pravu malu krunu, a u sebi sadrži oko 600 crvenih zrnaca bogatih sokovima, pričao poznati tivatski gastronom, novinar i publiciusta Mašo Čekić.

“Zašto je Bog jedino šipku podario krunu od svih voća na svijetu?  Možda je to bio neki znak nama, a mi ga nismo prepoznali na vrijeme. Na svu sreću desilo se prije petnaestak godina da počinje da se shvata da taj šipak jeste nešto više od obične voćke, a nauka je učinila sve da to i dokaže. Znači, šipak se ispituje u svijetu, a za to vrijeme mi ga uništavamo.”- kazao je Čekić dodajući da šipci na žalost,  nestaju pred ubrzanom urbanizacijom primorja, jednako kao i druge autohtone i za ovaj kraj karakteristične voćke poput maginje ili rogača.

Na gastronomsko bogatstvo koje šipak predstavlja u praksi su pokazali sokovi i drugi napici, džemovi i martmelade, kolači, rolati i palačinke na bazi ovog izuzetno zdravog voća karakterističnog ukusa, a feštu je upotpunio mini koncert kamernog dua Bruna Matijević (flauta) i Nevila Klakor (violina).

Sa fešte u Gornjoj Lastvi
Sa fešte u Gornjoj Lastvi

U ime domaćina, prisutne je pozdravila Marija Nikolić iz KZD “Napredak” naglašavajući da je ideja za okupljanje posvećena šipku, logična za to staro bokeljsko selo okruženo upravo ovom biljkom, a koja je i vizuelni simbol KZD “Napredak”.

“Šipak je jedna od najstarijih kultiviranih biljki. Čovjek je 4.000 godina prije Hrista počeo da ga sadi u Maloj Aziji, odakle je došao kod nas i između ostalog je simbol zajedništva. Puno zrna, malih dijamanta,  sakrivenih unutar te kore koja ih čuva, simboliziraju zajedništvo, a upravo ono održava i ovo selo i nas.”- istakla je Nikolić.

Izvor:S. L.

Najčitanije