12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi na vježbi u Rijeci

Zoran Laslavić

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi i najnoviji član ove Službe – belgijski ovčar Reks, u proteklom periodu boravili su u Opatiji, gdje su pohađali obuku radi sertifikacije K-9 tima.

Tokom posjete Hrvatskoj učestvovali su i u velikoj međunarodnoj pokaznoj vježbi Vatrogasne jedinice Rijeka, zajedno sa hrvatskim i 30 vatrogasaca iz Slovenije.

„Uz pohvalu na zavidnom napretku koje je pokazao Reks, pohvaljen je i tim naših spasilaca koji predano radi s njim, prenosi mu i „usađuje“ znanje po uputama i instrukcijama koje smo dobili od kolega spasilaca, inače instruktora za obuku potražnih pasa iz Hrvatske“, kazao je načelnik novske Službe zaštite i spasavanja Aleksandar Škobalj.

Kako navodi  Zoran Laslavić, instruktor za obuku potražnih pasa, vlasnik firme „Canine”, koja je zastupnik licence K-9 za obuku potražnih pasa i pripadnik službe spašavanja vatrogasne jedinice Rijeka, uz rad na obuci K-9 tima na ruševinskom poligonu, jedinom takvom u Hrvatskoj, gostima je priređena i pokazna vježba gašenja visokih objekata u vatrogasnoj stanici grada Rijeke.

Međunarodna pokazna vježba

„Kolege iz Crne Gore su detaljno upoznati sa mogućnošću obuke ljudstva iz svih segmenata službi zaštite i spašavanja – požari u zatvorenim prostorima, spašavanje iz ruševina, sa visine i iz dubine, tehničke intervencije. Ostvaren je i prvi, ali važan kontakt sa čelnicima dvije vatrogasne zajednice, pri čemu je županijski vatrogasni komandir Mladen Šćulac izrazio zadovoljstvo i stavio se na raspolaganje za dalju saradnju i obuku vatrogasaca-spasilaca iz Herceg Novog“, istakao je Laslavić.

Vođa opatijskih K-9 timova i predsjednik komore za potražne pse u vatrogastvu pohvalio je crnogorski vatrogasni K-9 tim za  odličan napredak u obuci. Naglasio je da samo međusobnom saradnjom možemo kvalitetno razvijati spasilaštvo, jer ako se nesreća dogodi, prvi komšije moraju pomagati jedni drugima. Kako je saradnja do sada pokazala, građani mogu mirnije spavati kada se spasioci zajednički obučavaju, jer pomoć ne poznaje i ne smije poznavati granice.

Pored obuke, učešća u vježbi i druženja sa kolegama iz regiona, pokrenuta je inicijativa za širenje međusobne saradnje srodnih službi.

Obuka za k-9, Opatija 2017

Načelnik novske Službe Aleksandar Škobalj iskoristio je ovaj susret da pozove hrvatske instruktore da posjete Herceg Novi, što su obećali da će se desiti nakon ljetne požarne sezone.

Takođe, kolege iz Slovenije pozvali su pripadnike Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi da u avgustu učestvuju u međunarodnoj vježbi u toj državi.

Škobalj se nada i da će na jesen, po završetku požarne sezone organizovati veliku pokaznu vježbu u Herceg Novom, na kojoj bi ugostili kolege iz šest država.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije