Kome pripadaju naša pristaništa i lučice

Naredne nedjelje u Tivtu rasprava o vrućoj političko-ekonomskoj temi za primorce

Gradska lučica Kalimanj u Tivtu

„Koncesija za luke od lokalnog zbačaja i objekte obalne infrastrukture i vlasništvo u zoni morskog dobra“ naziv je okruglog stola koga će u četvrtak 2.novembra u Tivtu prirediti JP „Morsko dobro“ iz Budve.

Tematika vlasničko-pravnih odnosa i upravljanja lukama od lokalnog značaja među kojima se nalaze i gradske marine sa komunalnim vezovima kakva je tivatska gradska lučica Kalimanj, odnosno objektima obalne infrastrukture kakve su ponte i mandraći što su ih bokeljske starosjedilačke familije same gradile ispred svojih imanja na obali, izuzetno je politilčki i ekonomski „vruća“, jer mnogi danas u Crnoj Gori pokušavaju da na te vrijedne objekte i lokacije „stave šapu“.

U Tivtu je već pokrenuta i građanska inicijativa protiv namjere „Morskog dobra“ da lučicu Kalimanj stavi na tender i preda je nekome ko će za to platiti najveću koncesionu naknadu. To bi se, kako smatraju pokretači inicijative, pogubno odrazilo na interese Tivćana koji u gradskoj marini što su je sredstvima samodoprinosa prije 30-tak godina podigli sami Tivćani, pod relativno povoljnim finansijkim uslovima, drže oko 340 čamaca i malih brodića za sport i rekreaciju. Sa problemom da na sličan način izgube svoje ponte i mandraće – decenijsjske „izlaze na more“, suočili bi se i neki proslavljeni bokeljski jedriličarski klubovi, kao i preduzetnici koji radi obavljanja registrovane privredne djelatnosti, već decenijama ulažu u izgradnju obalne infrastrukture ispred zemljišnih parcela na obali koje su u njihovom vlasništvu.

O svemu time će se, kako saznajemo, rapravljati naredne nedjelje u Tivtu na cjelodnevnom okruglom stolu koji će okupiti predstavnike „Morskog dobra“ ali i pravnike i stručnjake za regulisanje pravnog statusa mora i obale iz Crne Gore i Hrvatske.

Jedan od starih mandraca u Tivtu

Pored lostaloga, na skupu će ulestvovati dr Branislav Radulović koji će govoriti o upravljanju morskim dobrom, zaštiti javnog interesa, valorizaciji i evidenciji – katastru javnog dobra, dok će dr Gordana Stanković razmotriti pitanje prava na komunalne vezove i problematiku komercijalnih vezova. Dr  Iva Tuhtan-Grgić govoriče o važnosti studije opravdanosti davanja koncesije i kriterijumima za izbor koncesionara, dok će dr Andriana Vicenca-Padovan izlagati na temu ovlašćenja organa koji upravljaju lukama.

IzvorS.L
Podijeli

2 Komentari

 1. Dajte Kalimanj onome pošternome krojaču iz sela Uba (čini mi se CANE) a to vi je pobratimska Općina vjerovatno je Rašo to obavio kada su oni trubači dolazili prodavati kulturu zlatnijeh zubah(od 90desetih). Nešto mi se para da se bolje bratimit sa Trstom ili Venecijpm kao Kotor grad,gospodo moja. Obrazloženje ima dobar odnos sa vladom parking servisom e a ja bi mu dao i zračnu luku pa neka se uči da menadžira malo bez cigara i praha..A MOŽDA ON I DRŽI KAFANU ovdje na našu zemlju koju je opština izgubila papirima a niko nezna iz katastra đe su (mislim na papire).

 2. Cije ce biti lucice i pristanista odlucuju oni u Podgorici ,odnosno oni koji su sljegli u Podgoricu.
  Oni takodje u zavodu za Urbanizam u PG prave plan Primorja ,dje ce se barke vezivati odnosno dje ce se camci parkirati ,takodje dje ce biti sidrista za jahte (parking za jahte).
  Oni iz Uba i trubaci ti nemaju veze sa tim(CG je nezavisna) ,jes da ti vise volis trubadure ,ali svejedno.
  Oni koji su bili sa trubacima 90-tih i dalje su na vlasti,a potomci onih koji su gradili mula i mandrace i dalje glasaju za one koji su sljegli u Podgoricu jer ovi im kazu ako ne glasate za nas dovesti cemo vam trubace.
  Nema vise trubaca da trumbetaju ulicama Tivta ali nema vise ni pristanista ni brodogradilista ni pomorstva ni obale a nema ni palmi vise,jer se i surlas uvezo preko Podgorice.
  Reket i cuvanje od trubaca se placa.
  Dok su trubaci dolazi jednom godisnje lucice i mula su bila vlasnistvo grada i mjestana.
  Pobratimstvo sa Venecijom i Trstom je u redu ali oni ne mogu spasiti mula i mandrace i sve ostalo sjor Petre.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.