15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Princ razgovarao o izradi Studije graditeljskog nasljeđa hercegnovskog Starog grada

Princ Nikola Petrović Njegoš
Princ Nikola Petrović Njegoš posjet H.Novom

Princ Nikola Petrović Njegoš posjetio je danas Opštinu Herceg Novi, gdje je sa predsjednicom Natašom Aćimović i saradnicima razgovarao o izradi Studije graditeljskog nasljeđa hercegnovskog Starog grada.

Sa princem su bili i poznati francuski arhitekta, stručnjak za kulturnu baštinu, a do skoro i direktor škole „Ecole de Chaillot“ i predsjednik ICOMOS-a u Francuskoj (International Council on Monuments and Sites – Međunarodni odbor za spomenike i povezane lokacije) Benžamin Muto i predstavnik NVO „Sinergija“ Marko Ilijanić.

Početkom aprila održan je prvi sastanak na kojem su određene smjernice izrade Studije graditeljskog nasljeđa Starog grada. Studija bi se, kako je dogovoreno na današnjem sastanku, sastojala od dvije tačke: istraživanje neistraženoga u predjelu Starog grada, kao i menadžment plan upravljanja kulturnim i graditeljskim nasljeđem. Na raspolaganju Fondaciji Petrović Njegoš i realizaciji Studije biće i resursi Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog i opštinskog Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju.

Princ Nikola Petrović Njegoš posjet H.Novom
Princ Nikola Petrović Njegoš posjet H.Novom

Koordinatori studije bili bi Fondacija Petrović Njegoš i NVO „Sinergija“, a za izradu bi bili zaduženi stručnjaci koji su pohađali školu „Ecole de Chaillot“, priznatu francusku instituciju koja okuplja stručnjake iz oblasti restauracije istorijskih spomenika.

Fondacija Petrović Njegoš je već uspješno realizovala izradu Studije istorijskog nasljeđa i predloge za restauraciju i uređenje Starog grada Ulcinja, u saradnji sa školom „Ecole de Chaillot“ i Benžamenom Mutonom, koji je i tada predvodio tim stručnjaka iz oblasti konzervacije i zaštite kulturnog nasljeđa.

Najčitanije