15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Princ Nikola u posjeti – Specijalnoj bolnici za psihijatriju Dobrota

Princ Nikola u posjeti bolnici
Princ Nikola u posjeti Specijalnoj bolnici Dobrota

Princ Nikola Petrović sa direktoricom centra „Gabrijele“ iz Parisa, Bernadette Grosse, juče je posjetio Specijalnu bolnici za psihijatriju u Dobroti. Na radnom satanku sa direktorom bolnice Draganom Čabarkapom dogovorena je daljnja saradanja sa Fondacijiom Petrović, koja je u značajnoj mjeri pomogla bolnicu, brojnim donacijama.

Direktorica Bernadette Grosse centra Gabrijele iz Parisa, razgovarala je o mogućnostima sprovođenja savremene komunalne psihijatrije, da bolesnici što manje borave u bolnici, da se kroz komune van bolnice pripremaju za vraćanje u zajednicu.

„Bolnica je specifična, možda u najtežem položaju u Crnoj Gori, imamo veliki broj pacijenata i uvjek nedostaju sredstva. Razgovarali smo o tome kako bi se psihijatrija na jedan savremeniji način uključila prema pravilima EU, a to je izmještanje pacijenata iz bolnice i njihov boravak u komunalnim psihijatrijama, kako bi se kroz radnu terapiju van bolnice spremili za povratak u zajednicu. Za tako nešto moramo prvo stvoriti uslove, van grada, na selu“ – kazao je za naš portal direktor Dragan Čabarkapa.

Kao izraz zahvalnosti na podršci i dosadašnjim donacijama princu Nikoli i direktorici centra „Gabrijele“, Bernadette Grosse, uručene su fotografije sa motivima iz Boke Kotorske, autora Zorana Nikolića, inače zaposlenika bolnice.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije