16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Princ Nikola naručio bagete iz Tivta

Pekara - Saint Honore
Pekara – Saint Honore

Učesnici ceremonijal-replike svečane večere iz 1907 godine, a koju 10.oktobra u Vladinom domu na Cetinju organizuju Fondacija „Petrović-Njegoš“ i francuska kompanija “Thannah”, specijalizovana za gastronomske događaje visokog profila, pored ostaloga, počastiće se i pekarskim proizvodima jedine prave francuske pekare u Crnoj Gori – “Boulangerie St. Honore” iz Porto Montenegra.

Svečana večera po francuskom protokolu i sa francuskim menijem, bila 37963738_ozpLgFsa2PK3eu3WojIyBGD7SZWDntTWwUVekoZjNxkje prije 107 godina organizovana na dvoru kralja Nikole povodom rođendana knjeginje Milene. Njenu repliku 10.oktobra priređuje princ Nikola II Petrović Njegoš koji će tom prilikom, biti domaćin za 40 eminentnih zvanica iz kulturnog i javnog života Crne Gore. Među gostima se očekuju predstavnici diplomatskog kora kao i ugledni zvaničnici, menadžeri i vlasnici francuskih i crnogorskih kompanija, a njima će biti poslužen meni koji priprema čuveni majstor kuhinje Philippe Hardy, nosilac prestižnih Mišlenovih zvjezdica i brojnih nagrada iz oblasti gastronomije.

Uz delicije tipa medaljona od guščije džigerice, telećeg frikanda i pečene ćurke, tartufa i šparoga, gosti će se na večeri služiti i originalnim francuskim pecivima koje će isporučiti jedina prava francuska pekara u Crnoj Gori – “Boulangerie St.Honore” iz tivatskog Porto Montenegra.

“Za predstojeću večeru isporučimo baget- poznati “dugački” francuski hljeb, kao i tzv. male hljepčiće, ukupno oko 150 komada peciva. Velika nam je čast što smo pozvani da učestvujemo u rekreiranju jednog istorijskog događaja što će se naši proizvodi naći na trpezi tako interesantnmog i svečanog skupa. Francuska gastronomija je veoma poznata i cijenjena širom svijeta, svi znaju kvalitet francuskih peciva, vina i hrane uopšte, tako da nam je izuzetno drago što možemo učestvovati u prezentaciji dijela francuske kuhinje i na tako posebnom događaju koji prirešuje crnogorski princ na Cetinju.”- kazala je tim povodom Boka News-u vlasnica pekare “St Honore”, Marie Molin-Dheret. Sa suprugom i kćerkom ona se u Crnu Goru preselila prije nešto više od godine. Jedan slučajni dolazak jahtom na krstarenje prije tri godine u Crnu Goru i petodnevni boravak u našoj državi, bio je presudan da ova francuska porodica iz temelja promijeni svoj način života.[quote_box_right]Svečana večera po francuskom protokolu i sa francuskim menijem, bila je prije 107 godina organizovana na dvoru kralja Nikole povodom rođendana knjeginje Milene. Njenu repliku 10.oktobra priređuje princ Nikola II Petrović Njegoš koji će tom prilikom, biti domaćin za 40 eminentnih zvanica iz kulturnog i javnog života Crne Gore. [/quote_box_right]

Marie Moiln Dheret ispred svoje pekare“Kada smo prvi put došli u Crnu Goru bilo nam je izuzetno lijepo – atraktivna priroda, sjajno kulturno-istorijsko nasljeđe i vrlo prijatni ljudi su nas praktično osvojili, pa smo odlučili da prodamo našu kompaniju i privatni biznis kojim smo se bavili u Francuskoj i dođemo da živimo i radimo ovdje.”- kaže Marie dodajući da im je prva ideja bila da autentične crnogorske prehrambene proizvode izvoze i prodaju u Evropi.

“Ovdje imate sjajno povrće, odlično meso i pogotovo pršut pa smo željeli da to izvozimo u Francusku gdje smo se bavili agro-biznisom. Ipak, to se iz raznih razloga, ispostavilo kao vrlo teška, gotovo nemoguća misija, pa smo se preorijentisali na nešto sasvim drugo i odlučili da u Crnu Goru i hranu koji mi jako dobro poznajemo-francuski hljeb, kroasane, kolače i peciva. Željeli smo da ovdje napravimo mali kutak Francuske i mislim da smo u tome uspjeli.”- kaže vlasnica pekare “St.Honore”, jednog od najpopularnijih ugostiteljskih i trgovinskih mjesta u Porto Montenegru, koje odiše aromom svježe pečenih peciva i hljeba, kafe ali i atmosferom tipičnog francuskog gradskog bistroa.

Sve što se ovdje služi je originalno francusko – u obliku smrznutih već pripremljenih peciva, bageti, kroasani i ostalo stižu direktno iz zemlje “galskih pjetlova” avionom do Rima gdje ih preuzima Mariin suprug i malim kamionom-hladnjačom dovozi u Tivat. Koliko uspješno funkcioniše “St-Honore” govori i činjenica da oni svoje proizvode plasiraju ne samo u toj pekari, već snabdijevaju i nekoliko obližnjih restorana kao i jahte na vezu u Porto Montenegru, a supružnici Dheret razmišljaju da uskoro pekare brenda “St.Honore” otvore u Podgorici i Beogradu. Cijene njihovih proizvoda jesu veće, ali ne puno od cijena sličnih domaćih proizvoda u Crnoj Gori jer Marie želi (i za sada uspijeva) da i lokalnom stanovništvu, ne samo bogatim gostima Porto Montenegra, pruži mogućnost da u njima uživaju. Mnogi Tivćani tako često posjećuju malu, šarmantnu pekaru na uglu zgrade “Zeta” , uživaju u toplim kroasanima koji se bukvalno tope ili poput pravih Francuza, odlaze kući sa dugačkom i tankom veknom bageta nazvanog “Le sainte honorine”, ispod miške.

Siniša Luković

Najčitanije