15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Primorci ogorčeni – Povući zakon ili će organizovati proteste

Sa tribine u Tivtu
Sa tribine u Tivtu

Vlada treba da povuče predlog novog Zakona o morskom dobru (ZMD), vrati ga na doradu i ponovno sprovede postupak javne rasprave, a Vrhovni sud da ukine svoj kontroverzni Pravni stav iz oktobra 2013 jer oba ova dokumenta praktično oduzimaju legalno stečenu privatnu svojinu na morskoj obali i njenim titularima ugrožavaju temeljna ljudska i prava zagarantovana Ustavom – zaključeno je sinoć na tribini koju je u Tivtu, o predlogu ZMD priredila NVO „Matica Boke“. U protivnom, primorci će organizovati široke proteste, sa mogućom blokadom ključnih drumskih saobraćajnica koje vode od Podgorice prema obali.

Nakon više od godinu dana stajanja u ladicama šefa parlamenta Ranka Krivokapića, predlog ZMD koji se drastično razliku od nacrta o kojem se još 2011 vodila javna rasprava, naći će se pred poslanicima u srijedu. Pored žitelja svih primorskih gradova, tribina u Tivtu okupila je predstavnike NVO sektora, predstavnike JP „Morsko dobro“, Mitropolije crnogorsko-primorske i opozicionih partija – SNP, NOVE, DSS, SSR, CDU, DNP i PzP, dok su upadljivo odsustvovali predstavnici vladajućih DPS, SDP i posebno, HGI, čije birače možda i najviše ugrožavaju odredbe novog ZMD.

„MANS smatra da je ZMD duboko nepravedan i uz izmjene Zakona o ekspropijaciji, može imati nesagledive posljedice za pravni život u državi i sigurnost imovinskih prava građana. U ZMD se po prvi put uvode pojmovi geološko i rudarsko istraživanje podmorja, a u odnosu na tajming donošenja zakona, postavlja se pitanje da li se to radi zbog najavljenih naftnih istraživanja i polaganja gasovoda u moru. Istovremeno, iz zakona se briše odredba da je zabranjeno ugrožavanje morskog dobra ispuštanjem štetnih materija. Agencija za MD će odgovarati isključivo Vladi, a Skupština se sa time ništa ne pita.“- istakla je Ines Mrdović iz MANS-a najavivši tridesetak amandmana te NVO na ZMD. SNP će prema riječima Snežane Jonice, podnijeti 16 amandmana, a ZMD ona ocjenjuje kao „atak Vlade na Ustav i otimačinu privatne svojine od strane države.“

Sa tribine u Tivtu
Sa tribine u Tivtu

„Stav Vrhovnog suda ne može biti izvor prava što je navela i Venecijanska komisija, a oni su sa njime svjesno napravili ogromne probleme građanima. Ovdje par pojedinaca, sa pozicije državne vlasti, pokušava da za sebe i svoje partnere, „podesi“ neke stvari na obalnom pojasu.“- rekla je Jonica dok je nezavisni poslanik Obrad Gojković podvukao da ZMD osim ugrožavanja privatne svojine, drastično redukuje prava lokalnih uprava i potpuno zaobilazi kontrolnu ulogu Skupštine. Jerej Mijajlo Backović istakao je da ZMD ne definiše da su kulturni i vjerski objekti izuzeti od opšteg podržavljenja imovine na obali i istakao da su „Mitropolija i narod Boke najugroženije kategorije u Crnoj Gori“.

„Ista nas aždaja davi jer je Morsko dobro žandar na obali od 1992, a sada ide i još gori zakon. Ovo je direktno zadiranje u ustavna prava, privatnu svojinu i evropsku konvenciju o lokalnoj samoupravi i otpor mora biti masivan i jak jer ako ovo prođe, crno nam se piše.“ – kazao je Džemal Perović iz ulcinjske NVO „Mogul“.

dr. Milovan Bojić: Nema već časti nego poginuti u odbrani svojeg

Bojić na tribini u Tivtu
Bojić na tribini u Tivtu

Nekadašnji visoki funcioner SRJ, dr Milovan Bojić koji ima kuću na obali u Tivtu, ZMD vidi kao „brutalnu i neobuzdanu silu koja atakuje na imovinu i legalna prava ljudi“.

„Ako legalnim sredstvima ne izdejstvujemo da se ovo nedonošče od zakona ne usvoji, moramo biti spremni da se branimo, a na neobuzdanu silu se odgovara na tradicionalan crnogorski način. Nema ljepšeg mjesta ni načina da čovjek izgubi glavu od obrane svog kućnog praga.“ –kazao je Bojić, poručujući okupljenima da slijedi „nama borba, a njima pokušaj berbe“.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije