7 C
Kotor

Slušaj online radio

Primavera

Primavera
Primavera

Nakon tri realizovane stađunske fešte koje slave lokalnu tradiciju i gastronomiju, prirodu i njeno neiscrpno bogatsvo i zdravlje, kao i duh zajedničkog djelovanja u gradu Herceg Novom, slijedi fešta posvećena proljeću, Primavera.

Lokacija koju smo predvidjeli je djelimično u prirodi – radi se o Parku nekadašnjeg hotela Boka i terasi Gradske kafane koja se u istom nivou nadovezuje na park .

FEŠTA PRIMAVERA je zamišljena kao mali proljećni festival koji treba da se 15. maja 2016. održi uz mnoštvo zabavno-rekreativnih sadržaja u parku i na terasi Gradske kafane na kojoj će biti izložbeni i gastronomski dio. Kada je gastronomija u pitanju u fokusu će biti samoniklo bilje našeg podneblja jestivo, začinsko i ljekovito (žućenica, šparoga, rukola, mažurana, ruzmarin, žalfija, metvica i druge biljke), a u saradnji sa organizacijama, restoranima, gastro profesionalacima i amaterima, planirali smo pripremu stola sa toplim i hladnim jelima koji će imati donatorsko-humanitarnu funkciju.

Prva fešta PRIMAVERA je i za nas početak jednog  velikog istraživanja – kako veliko prirodno bogatstvo oko nas upotrijebiti već u zdravlju i blagostanju. Zato su nam ciljna grupa svi a sve počinje od najmlađih. U petak 13. maja krećemo  u prirodu – ekspediciju u kojoj će biti učenici škola Dašo Pavičić, članovi Udruženja i zainteresovani,predvodiće Željko Starčević, direktor Agencije za zaštitu i razvoj Orjena. Prepoznavanje i berba biljaka u Kotobilju je naš zadatak, a sakupljeno bilje ćemo na prirodnjačkom stolu predstaviti u nedjelju, kada će o biljkama našeg kraja govoriti Milica Berberović. Pozvani su svi – da donesu svoju omiljenu biljku: proljećnu, samoniklu i sigurno zdravu, da opet zajedno naučimo nešto novo.

Divlje šparoge
Divlje šparoge

Umjetnost je nezaobilazan pratilac naših aktivnosti. I tokom same fešte djeca i odrasli će biti pozvani da se izraze umjetnički i kreativno, a ponešto smo već pripremili na radionici u prethodnu nedjelju. Radovi sa radionice mokrog filca koju je vodila Jan March biće izloženi pod nazivom „Proljeće u deset slika“.

Mladi umjetnici i SMS Ivan Goran Kovačić izložiće svoje radove inspirisane proljećnom florom i nastaviće sa slikanjem na štafelajima u parku i na sam dan fešte.

U programu fešte će učestvovati i Gradska muzika Herceg Novi i mažoretke, Olivija Fondacija, Nova Šansa, NVO Fjok, Volonterski centar “Tačka oslonca”, Likovna maštaonica, Centar za relaksaciju “Felix”, Srednja škola Ivan Goran Kovačić, i drugi.

Posjetioci fešte će imati priliku i da probaju slacklining, atraktivnu sportsku disciplina dinamičke ravnoteže koja sve brže „zahvata“ cijeli svijet.

Za najmladje planiramo nekoliko kreativnih radionica na temu proljeća, a za one koji su više za igru organizovaćemo neke nove i stare igrice u parku.

Gosti će nam biti predstavnici manifestacije Dani žućenice iz Tivta i Organizacija žena iz Risna.

Otvaranje Pina i Žućenica fest 2015.

Očekujemo podršku lokalne uprave i institucija, a već smo dobili nemjerljivu podršku zajednice, zbog čega znamo da smo na dobrom putu.

Vidimo se u nedjelju od 10 – 13, nadamo se lijepom vremenu, a ako nebo odluči da je potrebno zaliti bilje i cvijeće u našem parku – bićemo sretni u okrilju Gradske kafane iz koje nam i ovog puta pružaju punu podršku.

Prihod od donatorske trpeze učesnici (mahom novski restorani, ali i organizacije i pojedinci) su namijenili za liječenje Stevana Obradovića, sportiste iz našeg grada.

Organizovanjem Stađunskih fešti (Mala fešta od naranče, Fešta Primavera, Fešta na skalama, Jesenja fešta) Udruženje RUKE želi da poveže gastronomiju sa kreativnošću, umjeće I radinost sa kulturnim sadržajima, turiste I lokalno stanovništvo sa domaćim proizvodom. Na ovaj način želimo da omogućimo zainteresovanima za kreativno izražavanje (kroz kulinarstvo i ostalo) da svoje umijeće korsno upotrebe u afirmaciji lokalnog pred turističkom I domaćom publikom.

Mala fešta od naranče - H. Novi
Mala fešta od naranče – H. Novi

Fešte obuhvataju degustacije lokalnih plodova I proizvoda, demonstracije tradicionalnih recepata, običaja, izlaganje tematskih rukotvorina I organizaciju radionica za njihovu izradu I pripremu lokalnih delicija – otvorenih za djecu I odrasle, konkurse, izložbe, umjetničke I ostale programske sadržaje.

Stađunske fešte promovišu tradiciju I kreativnost kroz gastronomiju I stvaralaraštvo u kontekstu godišnjih doba I plodova prirode našeg podneblja. Cilj nam je jačanje entuzijazma I zajedničke akcije u Herceg Novom, kao I unapređenje kulturne I turističke ponude u svim sezonama.

Najčitanije