Prilikom vađenja uništen brod „Explorer“

EXPLORER sa slomljenom kicmom nakon podizanja iz mora
EXPLORER sa slomljenom “kicmom” nakon podizanja iz mora

Ronilački brod „Explorer“ koji koristi kontroverzna javna ustanova JU Vlade Crne Gore „Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje“ (RCUD) iz Bijele, potpuno je danas uništen prilikom njegovog podizanja iz mora na operativnu obalu Jadranskog brodgradilišta u Bijeloj.

Ovaj 22 metra dugi i 65 tona težak drveni brod pretrpio je teška oštećenja jer je nestručnim podizanjem i lošim rasporedom opterećenja duž njegovog trupa, brodska oplata ali i i dio osnovne konstrukcije trupa broda, polomljen.

Fotografija koja je snimljena danas prilikom završetka akcije podizanja broda iz mora, pokazuje da su čelik-čela sa dizalica koje su podizale „Explorer“ pritisnula i polomila madijere na oplati broda na pramcu, a pogotovo na krmi gdje je slomljeno i više rebara brodskog trupa, a oštećenja je pretrpjela i „kičma“ broda – njegova kobilica. Glavna paluba je takođe polomljena, a deformisana su i oba propelerska osovinska voda. Time je ovaj inače, zapušteni drveni brod potpuno uništen jer se njegova popravka više ne isplati, niti u Crnoj Gori više ima dovoljno stručnih brodograditelja u drvu koji bi se mogli upustiti u ovaj komplikovan i skup zahvat.

EXPLORER sa slomljenom kicmom nakon podizanja iz mora
EXPLORER sa slomljenom “kicmom” nakon podizanja iz mora

RCUD je u akciji podizanja „Exoplorera“ iz mora na operativnu obalu brodogradilišta Bijela sproveo iznajmivši dvije velike auto- dizalice iz Podgorice, ali je zbog nestručnog postavljanja tzv. potpasa ispod trupa broda, ona završena katastrofalno po plovilo u državnoj svojini. „Explorer“ je inače, dizan po nalogu Ministarstva pomorstva i saobraćaja čija je Inspekcija sigurnosti plovidbe RCUD-u naložila da na taj način eliminiše mogućnost da njihov zapušteni ronilački brod, potone na vezu u Jadranskom brodogradilištu Bijela gdje se već godinama nalazi. Nakon što su u sličnoj akciji krajem juna prošle godine takođe zbog nestručnog postavljanja potpasa i lošeg raspoređivanja opterećenja po njegovom trupu, na isti način uništili protivpožarni avion tipa „Air Tractor Fire Boss AT-802“, Protivpožarne eskadrile MUP-a koji se prevrnuo prilikom slijetanja na Skadarsko jezero, ovo je Mijajlovićevom RCUD-u drugi veliki slučaj devastacije državne imovine. Zbog uništenja preko 2 miliona eura vrijednog aviona niko iz RCUD-a i MUP-a još nije odgovarao, a ostaje da se vidi da li će se to ponoviti i sada u slučaju razaranja broda „Explorer“.

EXPLORER sa slomljenom kicmom nakon podizanja iz mora
EXPLORER sa slomljenom “kicmom” nakon podizanja iz mora

Taj brod, nekadašnje specijalno opremljena hidrografskja barkasa BH-11 Mornarice VJ, izgrađen je 1985 godine na Krku i bio je jedan od najmlađih i najboljih barkasa u Mornarici. U posjed RCUD-a dospio je 2005 kada ga je tadašnji ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić, poklonio JU Vlade Crne Gore sa sjedištem u Bijeloj, a zbog čega je kasnije u Srbiji protiv Davinića vođen dugogodišnji sudski postupak za zloupotrebu službenog položaja.

Vlada SAD je  2007. dala skoro 100 hiljada dolara za remont i opremanje „Explorera“ po potrebama RCUD-a, u tivatskom Arsenalu, ali Veselin Mijajlović nikada nije koristio 350 hiljada eura vrijedan rekonstruisani ronilački brod u njegovoj osnovnoj namjeni. Naprotiv, ovaj državni je u ljeto 2008. neovlašćeno korišten u poslovima polaganja dijela novog podvodnog kanalizacionog ispusta u zalivu Trašte, a koji je za kotorski „Vodovod“ obavila privatna firma Mijajlovićevog sina Danila, „Aquanaut“ iz Podgorice. Iako je vlasnik privatne ronilačke firme, Danilo je istovremeno stalno zaposlen kod oca Veselina, kao jedan od instuktora u državnom RCUD-u. Ubrzo nakon radova u zalivu Trašte, RCUD je potpuno napustio i zapustio Explorer“ koji je godinama propadao na mrtvom vezu prvo u Risnu, a potom i u Bijeloj gdje mu je danas RCUD i konačno „došao glave“.

3 Komentari

  1. SVAKA ČAST I ČESTITKE EKSPERITMA I OBUČENIM “STRUČNJACIMA”, KOJI SU OVAKO “KVALITETNO” OBAVILI I OVAJ POSAO !!!!!!!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.