8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Prijestonica podnjela krivičnu prijavu zbog istovaranja guma

Gume istovarene ….

Na deponiji Vrtljeljka nadomak Cetinja za sada nepoznati počinalac istovario je oko 70 tona automobilskih guma. Iz Prijestonice su podnijeli krivičnu prijavu i čekaju da nadležni pronađu počinice. Iz NVO Grin Houm osuđuju čin neodgovornih pojedinaca, ali ističu da je ovo još jedan primjer da rad inspekcijskih službi nije na adekvatnom nivou.

Na ulazu u deponiju Vrtijeljka dežura Miodrag Sredanović. Ne dozvoljava da uđu kamioni natovareni otpadom, ni mještanima da odnose gume.

“Dolaze kamioni iz Budve, iz primorja od Cetinja, vraćamo ih i sa šutom i sa svijem. Sinoć kako je bilo na televizor da je toliko guma ođe iskrcano, dolaze Cetinjani, oće da biraju gume za auto, za šporet”, kaže Sredanović.

Kako je Vrtijeljka crna ekološka tačka, Prijestonica je dobila oko dva miliona eura donacija za njeno uređivanje. Baš uoči početka posla, neko je tu istovario čak 70 tona automobilskih guma.

“Ne mogu da razumijem ko je, kad i kako, nadam se da će policija naći počinioca i da će se utvrditi ko je silne gume donio na Vrtijeljku . Malo nam je prolongirao projekat”, kaže Njegosava Vujanović iz Sekretarijata za dorživi razvoj i infrastrukturu Prijestonice.

Dok u  Prijestonici traže nacin da se oslobode guma i čekaju potez osnovnog tužilaštva, za Grin houm je jasno da inspekcije ne rade svoj posao.

“Zaista smatramo da nije tesko utvrditi ko su pocinioci, konkretno, kada je odloženo preko hiljadu guma. Ono što kaže zakon o upravljanju otpadom, iznosi i do 40.000 eura za pravna, a za fizička do 20.000. Zakon je jasan, strog”, podsjeća Nataša Kovačević iz ove NVO.

I Cetinjani osuđuju čin neodgovornih pojedinaca prema životnoj sredini.

A u međuvremenu u javnosti se govori o kamionu punom guma na promotivnom spotu Ministarstva saobraćaja uz dilemu da li su upravo te gume završile baš na Vrtijeljci ili nekoj drugoj deponiji.

Najčitanije