13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Prijem za predstavnike Bokeljske mornarice

Vujanović sa predstavnicima Bokeljske mornarice

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je u petak Antuna Sbutegu, admirala Bokeljske mornarice, sa saradnicima.

Antun Sbutega je upoznao Predsjednika sa programskim aktivnostima Bokeljske mornarice ističući da je upis na listu nematerijalne baštine UNESKO jedan od prioriteta organizacije, kao i izmjena njenog formalno – pravnog statusa.

Predsjednik Vujanović  je iskazao poštovanje za Bokeljsku mornaricu koja već 1200 godina, uprkos brojnim istorijskim iskušenjima kroz koje su prolazili Kotor, Boka i Crna Gora, čuva vrijednosti solidarnosti, sloge, zajedništva, tolerancije i suživota.

Predsjednik je istakao značaj svestrane afirmacije Bokeljske mornarice i njene dalje institucionalne podrške u cilju očuvanja tradicija na kojima  počiva ova vrijedna organizacija.

Prijem Vujanović-Sbutega

Predsjednik Vujanović je naglasio da Povelju počasnog admirala Bokeljske Mornarice, koja mu je ovom prilikom uručena, doživljava kao iskaz razumijevanja ovakvog stava prema ovoj uglednoj organizaciji.

Ministar Ljumović primio predstavnike Bokeljske mornarice

Ministar kulture, prof. mr Janko Ljumović, primio je u petak predstavnike Bokeljske mornarice: prof. dr Antuna Sbutegu, admirala Bokeljske mornarice, Iliju Radovića, viceadmirala i Aleksandra Dendera, predsjednika Upravnog odbora.

Ljumović – Sbutega

Istaknuto je da je Bokeljska mornarica jedno od najkompleksnijih i najreprezentativnijih nematerijalnih dobara Crne Gore, zbog čega će biti predmet izrade prvog nominacionog dosijea za upis kulturnog dobra na Reprezentativnu listu nmeaterijalne kulturne baštine čovječanstva. Proces upisa će otpočeti radionicom sa UNESCO ekspertima koja će biti održana na Cetinju, od 07-11. marta, a pomoć od UNESCO očekuje se i za specifične segemente očuvanja Bokeljske mornarica, poput radionica posvećenih očuvanja tradicionalnih tehnika ukrašavanja nošnje i oružja.

Sastanak, kome su prisustvovali i generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu, mr. Aleksandar Dajković i generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, Milica Nikolić, bio je prilika da se sagledaju modeli unapređenja saradnje između Ministarstva kulture i Bokeljske mornarice, kroz različite aspekte njenog djelovanja, a u cilju postizanja njene adekvatne valorizacije.

Vujanović sa predstavnicima Bokeljske mornarice

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije