Prihvaćena inicijativa za uspostavljanje zaštite zgrade “Jugooceanije”

Zgrada Jugooceanije Kotor
Zgrada Jugooceanije – Boka News

Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore prihvatila je inicijativu Nevladine organizacije EXPEDITIO za uspostavljanje zaštite upravne zgrade “Jugooceanije” u Kotoru.

„Obrada istorijskih, arhitektonskih i ambijentalnih vrijednosti i karakteristika predmetne zgrade, od strane stručnog tima Uprave za zastitu kulturnih dobara – Područna jedinica Kotor, je u toku“ – kaže se između ostalog u obavještenju.

EXPEDITIO je Mišljenje vezano za tretman upravne zgrade “Jugooceanije” u Kotoru i inicijativu za uspostavljanje zaštite podnio u novembru prošle godine.

Zgrada Jugooceanije Kotor
Zgrada Jugooceanije Kotor

Upravna zgrada “Jugooceanije” u Kotoru jedan je od najznačajnijih primjera moderne arhitekture iz druge polovine XX vijeka u Kotoru i posjeduje značajne arhitektonske. istorijske i društvene vrijednosti.

Sve aktivnosti koje se odnose na upravnu zgradu “Jugooceanije” moraju da budu rađene u skladu sa principima zaštite kulturne baštine i arhitekture XX vijeka kao jednog od njenih segmenata, a što promovišu i međunarodne organizacije kao što je DoCoMoMo (Međunarodni komitet za dokumentaciju i zaštitu građevina, mjesta i cjelina modernog pokreta www.docomomo.com).

Iako upravna zgrada “Jugooceanije” još nije zvanično zaštićena kao kulturno dobro, ona zbog kulturnih vrijednosti koje svakako posjeduje i značaja koji ima zaslužuje taj status. Ovim dopisom Nevladina organizacija EXPEDITIO je podnijela i inicijativu za uspostavljanje zaštite upravne zgrade “Jugooceanije” u Kotoru kao kulturnog dobra.

Zgrada Jugooceanije, NVO Expeditio iz Kotora pdnio inicijativu da se zgrada zaštiti kao kulturno dobro
Zgrada Jugooceanije

Napominjemo da je i 2009.godine, NVO EXPEDITIO poslala Ministarstvu za Ekonomski razvoj Crne Gore Primjedbe na Studiju lokacije “Sektor 16” – Stari grad – Škaljari – Peluzica u Kotoru – Apel za spriječavanje rušenja Upravne zgrade “Jugooceanije” – jednog je od najznačajnijih primjera moderne arhitekture u Kotoru.

Podijeli

1 komentar

  1. Arhitektura iz druge polovine XX vijeka? Je li ovo neka vrsta humora?

    Sve te grdobe iz druge polovine XX vijeka treba svaliti i pretvoriti u parkove.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.