20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Prihodi Morskog dobra preko šest miliona eura

Tivat – foto M. Marušić

Javno preduzeće Morsko dobro (JPMD) prihodovalo je preko šest miliona eura, od čega je polovina novca već preusmjerena u kase primorskih opština. Crna Gora postaje ozbiljna nautička destinacija i JPMD usmjeriće sve aktivnosti da se uredi prostor za te namjene. Morska voda je na preko 95 odsto lokacija, i ovog ljeta, prve kategorije.

Morsko dobro ostvarilo je prihod od blizu šest miliona i 300 hiljada eura, kazao je direktor Predrag Jelušić za Radio CG, uz napomenu da su zadovoljni visokim stepenom realizacije zacrtanog plana za ovu godinu, vrijednog 7,2 miliona eura.

“Prihodi u JPMD ubiraju se transparentno, po zahtjevnim i dugim procedurama. Do 17. avgusta, na osnovu ukupno 1.121 zaključenog ugovora za tekuću godinu, ostvareni prihod je 6 miliona i 289.412 hiljada eura. To je dobra dinamika u odnosu na naše planove i sigurni smo da ćemo do kraja godine u potpunosti realizovati sve aktivnosti. Na osnovu 317 ugovora zakupaca kupališta, prihodovano je 3.397.709 hiljada eura od čega se polovna preliva u kase primorskih opština. Ta sredstva bi trebalo, prema ugovoru sa JPMD, da se troše namjenski za održavanje komunalnog reda, rasvjete, hortikulture, sanaciju bujičnih tokova”, kazao je Jelušić za RCG.

Planom objekata privremenog karaktera predviđeno je ukupno 400 organizovanih kupališta: 350 su javna , 40 hotelskih, 10 za specijalne namjene i određeno je 20 zona za sportsko-rekreativne aktivnosti.

“Tokom ove sezone dobili smo značajno manje primjedbi vezano za poštovanje pravila na plažama. Takođe i zahtjevi turista i njihove navike se mijenjaju. Mnogo je manje onih koji koriste svoj mobilijar na plaži, sve više je zahjeva da se postave suncobrani i ležaljke na dio plaže koji je oslobođen. Nisam pobornik teze da su cijene za iznajmljivanje plažnog mobilijara visoke. Zakupci nisu u predsezoni naplaćivali usluge i to na najfrekventnijim plažama. Uložili su velika sredstva i izdvajaju velika sredstva tako da moraju imati i svoju ekonomsku računicu. Naše kontrole pokazuju da je kvalitet usluge i nivo čistoće na boljem nivou nego lani”, poručio je direktor Morskog dobra.

JPMD je i ove godine objavilo tendere za sezonsko ustupanje pristaništa i privezišta na primorju, kojim je ponuđena 41 lokacija u opštinama Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva i Bar.

“Cilj je, prvenstveno, uspostavljanje reda i bezbjednosnih standarda za njihovo korišćenje. Ne smijemo zanemariti činjenicu da postajemo ozbiljna nautička destinacija i da preko 6 hiljada plovila gravitira prema našoj obali, tokom godine. Zato se moraju stvoriti uslovi i u lokalnim lukama da se po najboljim standardima servisiraju zainteresovani. Svi zakupci imaju jasan režim korišćenja i cjenovnik, na sajtu morskog dobra dostupni su svi podaci”, kazao je Predrag Jelušić za Radio CG.

U JPMD planiraju strategiju o integralnom upravljanju morskog dobra,najavljuje Jelušić

Morsko dobro – foto Boka News

“Ugovor za izradu Baznih studija i Idejnih rješenja za revitalizaciju plaža Mogren, Pržno, Petrovac i Sutomore potpisali smo sa fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i preduzeća “Harpha Sea” doo iz Kopra.Ukupna vrijednost realizacije ovog ugovora je 119.000eura. Integralno pretpostavlja ujednačeno, što znači da se obala od Herceg Novog do Ulcinja ne smije razlikovati ni infrastrukturno ni planski.Tako će,na primjer, Sutomore doživjeti potpunu transformaciju, kao što je to slučaj sa Tivtom, koji je izvanredan primjer kako valorizovati ljepotu crnogorske obale. Studija podrazumijeva da se na zapadnom dijelu plaže napravi privezište za 54 plovila srednje dužine, da se kompletna infrastruktura uradi na kvalitetniji način i da to turističko mjesto dobije karakteristike lungomara, a ugostiteljski objekti ljepši izgled i mogućnost da posluju tokom cijele godine. Plan privremenih objekata aktuelan do 2018. godine daje mogućnost valorizacije tog dijela morske obale, što zaslužuju i ugostitelji i građani i turisti”, naglašava direktor Morskog dobra Predrag Jelušić.

Naše more je čisto i bezbjedno za kupanje, kazao je Jelušić. Posljednje analize pokazuju da je voda na 95 posto kupališta prve kategorije.”Na ostalih pet odsto, voda je druge kategorije što takođe znači da je apsolutno povoljna za rekreaciju“, kazao je Jelušić.

Rezultati ispitivanja sanitarnog kvaliteta morske vode kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na njihovoj internet stranici.

Izvor:rtcg
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije