19 C
Kotor

Slušaj online radio

Priče o moru – priče o Boki, priče o nama…

Kolažom programa, izložbom pomorskih eksponata, nastupom klapa, pričama i poezijom iz vremena jedrenjaka, sinoć je u Centru za kulturu Kotor održano klapsko-poetsko druženje „Priča o moru” u produkciji Međunarodnog festivala klapa Perast.

Kao uvod u cijelovitu priču u foajeu Centra otvorena je izložba eksponata o bogatoj pomorskoj prošlosti Boke Kotorske.

“Privilegija je živjeti u UNESCO-vom Kotoru, a privilegija je i raditi u Kotoru. Raditi sa Međunarodnim festivalom klapa, Muzejom grada Perasta i Pomorskim muzejom, pravo je zadovoljstvo. Sarađivati i stvarati piramidu na polju kulture takođe je prava radost. Čast je biti pred vajarskim ostvarenjem Vaska Lipovca, pred djelom koje je pravi dragulj i 24 ploče posvećene moru, kojima je ispričana priča iz pomorskog života. Ipak, postavku smo dopunili eksponatima iz Pomorskog muzeja i Muzeja grada Perasta. Ponosni smo na prvog Južnog Slovena koji je oplovio svijet Iva Vizina, pa smo donijeli model njegovog broda Splendido. Svoj podvig izveo je od 1852. do 1859. godine, a putovanje je trajalo 7 godina 6 mjeseci 19 dana. More je od Kotora stvorilo UNESCO-v  Kotor, a eksponati ovdje izloženi govore o našoj bogatoj pomorskoj prošlosti” – kazala je otvarajaući izložbu mr Mileva Pejaković Vujošević.

Originalan i zanimvljiv program nastavljen je  muzičko poetskim programom, nastupom klapa „Veterani vazda mladi”, „Maris”,  „Bisernice Boke” „Lungo Mare” i KUD “Nikola Đurković” koji su izveli bokeške igre. U programu su odabranu poeziju iz perioda od XVI do XX vijeka kazivali polaznici kotorske škole glume.

Kako nam je kazao Mikan Kovačević, izvršni direktor Međunarodnog festivala klapa Perast, Priče o moru prihvaćene su kao interesantan i zanimljiv program koji će biti izveden u Herceg-Novom, Tivtu i Budvi u junu mjesecu, kao uvod u finale Festivala klapa krajem mjeseca u Perastu.

Najčitanije