Priča o jednom stablu

“Što više promatram prirodu to više ostajem zapanjen i zadivljen djelima Stvoriteljevim”
Louis Pasteur

O ovom stablu sam saznao preko jedne moje foto-prijateljice Vesele Mišković koja je to mnogo ranije primjetila pa sam ponukan njenom fotografijom otišao da se i sam u to uvjerim.
Na samom ulazu u manastir Savina kod Herceg Novog nalazi se stablo čempresa ali ne baš običnog čempresa. To stablo je počelo da se izražava, isto kao kakav umjetnik koji teži da pokaže svojoj okolini ono što mu je na umu. Neobično je po tome što po sebi ima puno izraslina veoma neobičnog izgleda a među njima je i jedna skulptura dakako potpuno prirodna koja neodoljivo podsjeća na glavu nekog reptila.

Stručnjaci za hortikulturu to jednostavno objašnjavaju time da stablo ima tumore, ali kao što znamo od tumora se umire a ovo stablo prkosi tome i živo je i bit će još dugo a možda od sebe da još neku skulpturu.

Dok sam fotografisao stablo prišao mi je jedan stariji gospodin i kazao mi da je baš to stablo za vrijeme drugog svjetskog rata služilo kao tajno skladište oružja i municije koje nikada nije bilo otkriveno. Na moje pitanje da li su oružje skrivali u nekoj šupljini iako je nigdje nisam mogao vidjeti, on se samo nasmješio i rekao da su oružje i municiju krili visoko iznad zemlje u gustoj krošnji drveta koja je i dan danas gusta. Jaki i spretni momci su se sa lakoćom mogli popeti i bez merdevina jer stablo obiluje mnoštvom poprečnih grana koje su služile kao skale.

Ovo me podsjetilo na još jedno misteriozno drvo u mjestu Nalgonda u državi Andhra Pradesh u Indiji koje po sebi ima mnogo tajanstvenih skulptura životinja po svojoj površini koje su toliko realne da se teško oteti utisku da ih nije stvarala ljudska ruka. Međutim ako se bolje zagledate u slike možete primjetiti da je sve to izraz majke prirode i da čovjek tu nije imao nikakvog uticaja..Ne postoji stručnjak iz domena neke nauke koji bi to mogao objasniti. Drvo je to samo napravilo uz pomoć tajanstvenih duhovnih sila. Na nama je samo da gledamo i divimo se čudima prirode.

Zapitajmo se zašto je ovo naše drvo sebe izrazilo baš blizu jednog poznatog manastira.

Pozdrav sa Prčanja Zoran Nikolić

IzvorZoran Nikolić
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.