15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Priča o maslinjaku sa Luštice koji je upisan u knjige još 1838. godine

Požari na Luštici i Donjem Grblju koji su izbili tokom sredine jula pričinili su ogromnu materijalnu štetu koja će se tek zbrajati.

Naš čitalac I.Ž poslao nam je fotografije, kako izgleda njegov stari maslinjak, nakon požara, koji se nalazi na Luštici – Dobra Luka.

Kako nam je kazao maslinjak je bio okošen i sređen. Nažalost, masline su izgorele zajedno sa korenom nakon čega su ostali krateri.

„Maslinjak je još u doba Austro-Ugarske 1838. godine upisan kao prva klasa u K.O Brguli. Svojevremeno kada sam odlučio očistiti maslinjak prvo sam morao okositi put do njega, koji je ucrtan na starim mapama. Iako je TO Tivat postavila info table sa pješačko biciklističkim stazama na čijoj ruti se nalazio i moj maslinjak do njega nije bilo moguće doći, kao i do mnogih drugih, zbog neodržavanja staza, ali je bitno da imamo info table, koje turiste dovode u zabludu …“ – kazao nam je rezignirano naš sagovornik.

[KGVID]/wp-content/uploads/2017/07/video-1501327214.mp4[/KGVID]

Više na fotografijama koje govore o današnjem izgledu maslinjaka i njegovoj istoriji kroz katastarske knjige iz 1838.godine…

Najčitanije