16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Prezentovane stanice za ekomonitoring stanja mora po metodi posmatranja srčanog ritma školjki

IBMK press - foto Radio Kotor
IBMK press – foto Radio Kotor

U Institutu za biologiju mora u Kotoru u petak su na konferenciji za medije prezentovane stanice za kontinuirani ekomonitoring kvaliteta morske vode zaliva, po metodi posmatranja srčanog ritma školjki.

Morska voda se permanentno kontroliše od marta, uz pomoć jedne stanice smještene ispred Instituta za biologiju mora (IBM), kao i dvije u reonu Ljute, na farmi za uzgoj ribe i školjki (dagnji), kompanije COGImar.

Dvije nove stanice su povezane sa već postojećom, koju je ruska kompanija “Grupa Alijansa” ranije donirala Agenciji za zaštitu životne sredine i IBM-u, za potrebe eksperimentalnog monitoringa stanja mora.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, Grupa Alijansa očekuje da je za buduće pokrivanje cijelog zaliva ovim sistemom monitoringa, neophodno minimum 10-12 stanica.

Saopšteno je da su stanice za ekomonitoring kupljene sredstvima Svjetske banke (SB) u okviru projekta prvog Centra izvrsnosti u bioinformatici (BIO-ICT), kroz projekat HERIC, Ministarstva nauke, a kupljenje su od “Grupe Alijansa”.

“Grupa Alijansa je ozbiljan partner sa kojim sarađujemo deset godina u oblasti nauke, tehnologije i inovacija. Zahvaljujući njima sada u svakom trenutku imamo stanje morske vode na dvije lokacije u zalivu”, rekao je predstavnik Instituta za biologiju mora Aleksandar Joksimović.

On je naveo da je sljedeća faza monitoringa postavljanje senzora na mušuljama direktno na uzgojnim farmama u zalivu i dobijanje informacija od njih bežičnim vezama.

Institut za biologiju mora Kotor
Institut za biologiju mora Kotor

Predsjednik Grupe Alijansa Vitalij Geondjan rekao je da je ekologija “skupa stvar” i podsjetio na ocjenu ministra za održivi razvoj i turizam Branimira Gvozdenovića da predstojeći pregovori o 27. Poglavlju u oblasti zaštite životne sredine sa EU, predstavljaju najzahtjevniju i najskuplju etapu u procesu pridruživanja.

“Stanice ne služe samo zaštiti ekologije, već i u komercijalne svrhe”, kazao je Geondjan.

Prema njegovim riječima, razmještanje takvih stanica na farmama za uzgajanje školjki, kao i ispred hotela na obali mora, u lukama gdje ulaze veliki kruzeri, omogućiće permanentnu kontrolu čistoće vode i signalizirati o eventualnom zagađenju.

“To bi pokrenulo sankcionisanje zagadjivača, a proizvodjači morske produkcije imaće mogućnost da potvrde da su njihovi proizvodi ekoločki čisti”, objasnio je Geondjan.

Svjetska banka je projektom KERIC Ministarstvu nauke Crne Gore za te ciljeve dodijelila sredstva za kupovinu opreme, angažovanje i obuku mladih naučnika, rekonstrukciju Laboratorija za monitoring, a cio proces prati jedinica za podršku ovakvim projektima u Ministarstvu finansija.

Projektom je precizirano da sva naučna istraživanja moraju naći primjenu u privredi, pa je, kako je rečeno, zato i ključni partner u ovom projektu kompanija za uzgoj ribe i školjki, COGImar iz Ljute.

IBMK - Foto Boka News
IBMK – Foto Boka News

Jedan od glavnih ciljeva projekta je povezivanje nauke i privrede, tako da partnerstvo sa COGImarom daje mogućnost daljeg komercijalnog korišćenja stanica od strane potencijalno zainteresovanih strana u Crnoj Gori i regionu.

Ekomonitoring se vrši tako što stanice uz pomoć srčanog ritma mušulja u specijalnim akvarijumima u koje konstantno dolazi morska voda detektuju promjene u stanju kvaliteta vode.

U okviru Nacrta prostornog plana posebne namjene obalnog područja Crne Gore, Institut za biologiju mora je predložio pogodne lokacije za razvoj marikulture na otvorenom moru. Suština je udaljavanje marikulture od obale i smanjenje uticaja uzgoja na ostale aktivnosti u priobalju.

Time bi se manje uticalo na ekosistem mora, ne bi se ometao razvoj turizma i povećalo bi se snabdijevanje Crne Gore svježom ribom, što je neophodno zbog povećanja potreba turizma.

Geondjan je naveo da “Grupa Alijansa” planira proizvodnju 20 hiljada tona ribe godišnje. Riba će, kako je planirano, pored tržišta Crne Gore i regiona, biti plasirana i na tržišta evropskih država, Rusije i drugih djelova svijeta.

“To će omogućiti da se od riblje industrije napravi još jedan crnogorski brend, kao što je i turizam”, naveo je Geondjan.

/MINA/

Izvor:mi

Najčitanije