8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Prezentacija podataka o morskim sisarima i kornjačama na Jadranu

Institut za biologiju mora Kotor
Institut za biologiju mora Kotor

U Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru (IBMK), u srijedu i četvrtak, 17. – 18. jun održava se partnerski sastanak u okviru projekta „NETCET – Mreža za zaštitu morskih sisara i morskih kornjača“.

„Na sastanku će biti prezentovani posljednji rezultati vezano za stradanja morskih sisara i morskih kornjača na Jadranu, u okviru čega će biti predstavljena jedinstvena baza podataka vezano za stradanje ovih zaštićenih vrsta, kao i usvajanje standarda prilikom unošenja podataka u bazu na nivou cijelog Jadrana.“-kazao je tim povodom dr Mirko Đurović, direktor IBMK. Jedan od rezultata tog projekta je i potvrda stalnog prisustva jata od osam jedinki tzv. dobrog delfina u vodama zaliva Boke Kotorske.

Biće prezentovani i prvi podaci o satelitskom praćenje morskih kornjača na Jadranskom moru. „U Institutu za biologiju mora prošle godine jedna zelena kornjača obilježena je satelitskom transmiterom, i svečano puštena u zaliv. Poslednji podaci sa satelita govore da je ta kornjača još uvjek u Kotorsko zalivu.“- dodao je Đurović.

Morsak kornjača
Morsak kornjača

Dio sastanka u IBMK biće posvećen i predstavljanju preliminarnih rezultata istraživanja brojnosti populacije dobrih delfina u Albaniji, koje je kotorski Institut, realizovao zajedno sa Institutom „Plavi svijet“ iz Hrvatske. Takođe, naučnici iz zemalja regiona predstaviće i Strategiju za očuvanje morskih sisara i morskih kornjača na nivou Jadranskog mora, a koju bi trebalo da usvoje sve države Jadrana i koja je urađena na osnovu velikog broja sakupljenih podataka tokom trajanja projekta NETCET, kao i dostupnih istorijskih podataka.

Delfin i galeb
Delfin i galeb

„Ovi strateški dokumenti treba da budu osnova za upravljanje ovim zaštićenim vrstama kako bi svi zajedno uradili dodatni napor na njihovom očuvanju.“- pojasnio je dr Đurović koji je bio i na čelu crnogorskog tima stručnjaka što su učestvovali u tom značajnom međunarodnom naučnom projektu.

NETCET
NETCET

Inače,   Upravni odbor projekta NETCET-a, odredio je datum održavanje finalne konferencije projekta od 3-4 decembra u Veneciji, na kome će, osim predstavnika Instituta za biologiju mora iz Kotora, biti pozvani po jedan predstavnik Opština Kotor, Budva, Tivat i Ulcinj, kao potpisnica Mreže gradova NETCET.

Izvor:S. L.

Najčitanije