Prezentacija plavog raka: Nova poslastica u ulcinjskim restoranima

Plavi rak
Plavi rak

U ulcinjskim restoranima “Miško” na rijeci Bojani i u “Aragosti” na Maloj plaži u srijedu je održana prezentacija nove vrste u našem moru, plavog raka.

O “Komercijalnim vrijednostima plavog raka” govorili su stručnjaci Instituta za biologiju mora iz Kotora, koji su ovo predavanje i potom degustiranje jela od mesa plavog raka organizovali u saradnji sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.

Kako su rekli, cilj ove kampanje je da se ribarima, vlasnicima restorana i lokalnom stanovništvu prezentiraju informacije o ovoj novoj vrsti u našem moru koja za razliku od drugih invazivnih vrsta morskih organizama predstavlja novi potencijal za izlov i komercijalno korišćenje.

Plavi rak u Boki

Kako nam je kazala dr Vesna Mačić iz Instituta za biologiju mora plavi rak se nastanio i u Boki. Posebno je njegovo prisustvo izraženo u Solilima jer ovoj invazivnoj vrsti prija miješanje slatke i slane vode. Inače, ima jaka kliješta pa sa lakoćom kida ribarske mreže.

Plavi rak
Plavi rak

Izvorul-info.me
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.