Prevlaka neće pokvariti dobre odnose

Ivana Sutlić Perić - foto gov.me
Ivana Sutlić Perić – foto gov.me

Dogovor Crne Gore i Hrvatske u vezi sa Prevlakom realan je, ali ako pitanje ne bude riješeno na taj način, Sud u Hagu sigurno će donijeti pravičnu ocjenu, poručila je ambasadorka Hrvatske Ivana Sutlić-Perić.

Ona je ocijenila da razgraničenje ne sputava dobre bilateralne odnose.

Sutlić-Perić kazala je da pažljivo sluša reagovanje i hrvatske i crnogorske strane o temi razgraničenja na Prevlaci. Činjenica je, kako je navela, da od privremenog sporazuma od 2002. godine do danas nikada nije bilo nikakvih nevolja na moru oko Prevlake, prenosi agencija MINA.

„Dakle, mogućnost bilateralnog dogovora realna je stvar, ali ako ne bude riješeno na taj način, Sud pravde u Hagu će sasvim sigurno donijeti pravičnu i pravednu ocjenu kome će šta pripasti“, ocijenila je Sutlić-Perić.

Ona je podsjetila da se na Međunarodni sud ide zajedničkim stavom dvije države, što, kako je kazala, znači da one a priori prihvataju ocjenu Suda.

„Ne vidim razloga i sasvim je sigurno da pitanje mora oko Prevlaka i razgraničenje sa njom ne sputava dobre odnose Hrvatske i Crne Gore“, smatra Sutlić-Perić.

Na pitanje da li neriješeno pitanje razgraničenja Crne Gore sa Hrvatskom može na neki način usporiti pregovore za članstvo u Evropsku uniju, Sutlić Perić je ocijenila da se to nipošto neće destiti.

„Pretpostavljam da to uopšte neće biti problem, tim više što su sa svih strana vlasti u Hrvatskoj apostrofirale da nikad nećemo ponoviti priču koju je Slovenija radila nama, jer mislim, da je to bilo jedno bespotrebno otežavnje“, kazala je Sutlić-Perić.

Na kraju, kako je podsjetila, to se neslavno završilo.„Kada smo krenuli prema arbitraži sa nekim intervencijama koje će, ja vjerujem, poništiti tu arbitražu“, precizirala je ona.

Photo: Boka News - Prevlaka
Photo: Boka News – Prevlaka

Sutlić-Perić, kako je navela, i dalje vjeruje u mogućnost bilateralnog dogovora i zajednički nastup u koliko se dvije države samo ne mogu odlučiti.

„Najbolja je ona solucija koja ničim neće ugroziti niti evro-atlanske integracije Crne Gore niti dobrosusjedske odnose dvije države“, poručila je Sutlić Perić, navodeći da činjnica da nije bilo konflikta od 2002, od kad postoji provremeni sporazum, govori da su obje strane spremne na miroljubiva rješenja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.