Na Prevlaci planiraju napraviti Muzej austrougarske ratne mornarice

Država prepušta Opštini Konavle tvrđavu na Prevlaci

Tvrđava Punta Oštro
Tvrđava Punta Oštro foto Boka News

Načelnik Opštine Konavle Božo Lasić sa saradnicima održao je u ponedjeljak sastanak s ministrom državne imovine RH, Goranom Marićem o brojnim otvorenim pitanjima među kojima je centralna tema bila tvrđava na Prevlaci.

Ministar Marić rekao kako bi do kraja godine država mogla prepustiti Opštini Konavle tvrđavu na Prevlaci koja će je potom prepustiti na upravljanje Društvu prijatelja dubrovačke starine koje tamo planira napraviti Muzej austrougarske ratne mornarice.

Ministar Marić je istaknuo kako Konavle jesu na rubu Hrvatske, ali ako po odnosu Vlade i Ministarstva državne imovine neće dopustiti da budu na rubu.

”Razgovarali smo o rješavanju zemljišta za reciklažno dvorište, zemljišta za dječji vrtić, zahtjeva za pravo na korištenje tvrđave Prevlaka. Nama je silno u interesu da taj projekt zaživi i da ta nekretnina ne propada. Sviđa nam se projekt kako se namjerava raspolagati tom nekretninom. Tvrđava je u vlasništvu MUP-a, ali nadam se da bi kroz mjesec dana mogla biti pod nama i do kraja godine ona bi mogla biti predana Općini Konavle”, rekao je Marić.

Ponta Oštro
Photo: Boka News – Prevlaka

Predsjednik Drušva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić rekao je kako je njihova želja staviti tvrđavu u funkciju na čast Hrvatske.

Tvrđava Punta Oštro
Tvrđava Punta Oštro – foto Boka News

”Mi tamo planiramo napraviti respektabilni muzej, austrougarske ratne mornarice s naglaskom na hrvatsku komponentu, na kraju krajeva sad smo u EU i da učvrstimo malo te odnose. Radi se o zbirci koja nije ni jeftina i koja je po procjeni stručnjaka najbolja na svijetu, od odora do oružja i dijelova brodova, odlikovanja, radi se o kompletnom presjeku ratne mornarice. Želimo ići i s jednim akvarijem s jadranskim ribama, jednom suvenirnicom, vidikovcem i pratećim ugostiteljskim objektom”, rekao je Kapetanić koji nije htio nagađati koja će biti cijena obnove, ali dodao kako će sigurno biti više desetaka milijuna kuna.

1 komentar

  1. Hvale vrijedna inicijativa.Sve bi Novljane razveselila lanterna na Oštoj sa kojom bi mogli početi ovi radovi.Od kada ona ne radi Boka,noću,izgleda izgubljeno.Mnoge ljubavi su se rodile brojeći treptaje te čudne sprave.Bila nevera ili bunaca,uvjek je pokazivala neku upornost i širila lijepi osjećaj.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.