8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Pretresima na deset lokacija u Kotoru i Podgorici oduzeto oružje, eksplozivne materije, vozila, novac …

Kotor – foto Boka News

Službenici Uprave policije MUP-a su danas i u prethodna dva dana, u nastavku aktivnosti koje se preduzimaju u cilju borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa, preduzimajući planirane mjere i radnje usmjerene na rasvjetljavanje najtežih krivičnih djela nastalih kao posljedica sukoba OKG, kao i na sprječavanje daljih krivičnih djela, u koordinaciji sa nadležnim tužiocima i uz prethodno pribavljanje naredbi od strane nadležnih sudija za istragu, izvršili pretrese na deset lokacija u Kotoru i Podgorici.

U Kotoru su pretresi izvršeni na šest lokacija dok su u Podgorici pretresi izvršeni na četiri lokacije. Dva lica su lišena slobode u Podgorici. Podnijeta je i krivična prijava protiv jednog lica u Kotoru. Više lica je privedeno u policijske prostorije. Oduzeti su oružje, municija, eksplozivne materije, vozila, sredstva komunikacije, novac i dokumenta.

Naime, u nastavku aktivnosti koje se koordiniraju od strane operativnog štaba „Boka“ službenici Sektora kriminalističke policije su, uz podršku SAJ-a i PJP-a, a u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom iz Podgorice, postupajući po prethodno pribavljenim naredbama sudije za istragu Osnovnog suda u Kotoru, izveli akciju kodnog naziva „Boka 6“ tokom koje su danas u Kotoru izvršili pretrese na šest lokacija koje koriste članovi OKG, bezbjednosno interesantna lica i njima bliska lica. Pretresi su izvršeni i u stambenih objektima koje koristi lice koje slovi za vođu organizovane kriminalne grupe „Škaljari”, kao i u objektima koje koriste članovi ove OKG i članovi njihovih porodica, a koji se nalaze u luksuznom kompleksu „Pentagon“ u Škaljarima.

Shodno navedenom, pretresima na šest lokacijama u Kotoru je pronađeno i oduzeto sljedeće:

• šest vozila, među kojima su i vozila visoke klase marke;
• 13 mobilnih telefona i veći broj SIM kartica;
• više tablet i lap top računara i USB memorija za skladištenje podataka;
• ručni sat marke „Rolex”
• 2.000 eura gotovog novca;
• dokumentacija o različitim vrstama novčanih transkacija i dužničko – povjerilačkim odnosima;
• bankovne kartice i instrukcije za obavljanje finansijskih transkacija;
• dokumentacija koja se odnosi na moguće isplate licima koja su uključena u krijumčarenje narkotika na međunarodnom nivou;
• notarski zapisi; i
• više fotografija na kojima se nalaze članovi organizovanih kriminalnih grupa i njima bliska lica.

Nakon sprovedenog pretresa u službene prostorije radi postupka kriminalističke obrade privedena su četiri lica.

Takođe, shodno aktivnostima koje su preduzete 15.12.2017. godine, kada je pretresom stana kod M.J. (30) iz Kotora pronađeno 11.000 eura, obavljene su konsultacije sa državnim tužiocem u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, na osnovu kojih je danas protiv M.J. podnijeta krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

Odsjek za borbu protiv organizovanog kriminala je započeo policijske aktivnosti na provjeri zakonitosti sticanja novca za gradnju kompleksa „Pentagon“ u Kotoru i kupovinu stanova u ovoj zgradi, navodi se u saopštenju iz Uprave policije.

U sklopu aktivnosti protiv organizovanog kriminala, službenici CB Podgorica su u prethodna dva dana izvršili pretrese na četiri lokacije u Podgorici. Kontrolisana su tzv. bezbjednosno interesantna lica. Lišena su slobode dva lica.

kotor – hapšenje, lisice privodjenje Kotor

U Podgorici je pretresima i kontrolama ukupno je pronađeno i oduzeto:

• pištolj nepoznate marke cal. 7,65 mm;
• 2 pištolja sa dva okvira;
• okvir od automatske puške i 30 komada municije za automatsku pušku;
• četiri komada pištoljske municije;
• 200 komada metaka različitog kalibra;
• devet komada pištoljske municije call 9mm; i
• sporogoreći štapin i 12 klasova eksploziva nepoznate marke.

Konkretno, u sklopu pojačanih mjera i radnji policijski službenici CB Podgorica su 16.12.2017.godine, u naselju Zagorič, vršeći kontrolu lica i vozila, prije neposrednog zaustavljanja vozila u kojem su se nalazila tri bezbjednosno interesantna lica, opazili da je odbačen pištolj nepoznate marke cal. 7,65 mm. Sva tri lica, R.M. (23), koji je upravljao vozilom, i G.A. (20) i J.A. (33), su privedena. Od njih su uzete izjave. Obavljene su konsultacije sa tužiocem nakon kojih se preduzimaju dalje aktivnosti na utvrđivanju činjenica i okolnosti povodom nađenog pištolja.

Nadalje, službenici CB Podgorica su, postupajući po operativnoj informaciji, a nakon pribavljene naredbe sudije za istragu, 16.12.2017.godin izvršili pretres stana i drugih prostorija J.I. (25) iz Podgorice. Pretresom porodične kuće pronađeno je četiri komada pištoljske municije a u drugoj kući na selu pronađen je okvir od automatske puške i 30 komada municije za automatsku pušku. J.I. je lišen slobode i nakon kriminalističke obrade je uz krivičnu prijavu sproveden nadležnom državnom tužiocu u ODT u Podgorici, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Službenici CB Podgorica su 17.12.2017.godine lišili slobode S.Ž. (54) iz Podgorice. On je danas uz krivičnu prijavu priveden nadženom tužiocu, zbog osnovane sumnje da je počinio KD nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Naime, službenici CB Podgorica su juče, nakon pribavljene naredbe sudije za istragu, izvršili pretres stana i drugih prostorija koje koristi S.Ž. i tom prilikom pronašli i oduzeli 9 komada pištoljske municije cal. 9mm, 2 pištolja sa dva okvira, oko 200 komada metaka različitog kalibra (pištoljska i puščana municija), sporogoreći štapin i 12 klasova eksploziva nepoznate marke.

Službenici Uprave policije, u aktivnostima koje sprovode u borbi protiv organizovanog kriminala a koje koordinira Sektor kriminalističke policije su, u 15 akcija koje su sprovedene od početka oktobra, uključujući i navedene akcije, izvršili pretrese na 224 lokacije na jugu i sjeveru i u centralnoj regiji, i to na lokacijama koje koriste članovi OKG, bezbjednosno interesantna lica i njima bliska lica. Priveden je veliki broj lica. Oduzeti su vatreno oružje i municija, hladno oružje, skupocjeni automobili, droga, sredstva komunikacije, ugovori i druga dokumenta, novac i druge stvari. Više lica je lišeno slobode zbog krivičnih djela u vezi sa zelenaštvom, ilegalnim posjedovanjem oružja i zloupotrebom opojnih droga. Sve što je oduzeto biće vještačeno u Forenzičkom centru radi utvrđivanja porijekla odnosno eventualne povezanosti sa počinjenim krivičnim djelima.

Aktivnosti policije na otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju organizovanog kriminala se nastavljaju.

Najčitanije