15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke Crnogorskog društva za borbu protiv raka za vrele ljetnje dane

Tivat - foto Boka News
Tivat – foto Boka News

Pretjerano izlaganje visokim temperaturama i sunčevoj svjetlosti može  dovesti do sunčanice, gubitka svijesti, toplotnih grčeva, toplotne  iscrpljenosti i toplotnog udara! Pretjerano izlaganje glave direktnoj  sunčevoj svjetlosti može dovesti do sunčanice i pri nižim  temperaturama vazduha.

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) savjetuje vam što da  uradite da biste izbjegli sve ove neželjene efekte tokom ljeta.

Nastojte da rashladite prostor u kojem živite. Idealno bi bilo da  držite sobnu temperaturu ispod 30 stepani Celzijusa danju i ispod 22  stepena noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina i hronične bolesnike. Koristite hladniji noćni vazduh da rashladite svoj dom. Otvorite  prozore tokom noćnih i ranih jutarnjih sati kada je spoljašnja  temperatura niža i na taj način smanjite količinu toplog vazduha unutar stana ili kuće. Danju  zatvorite prozore i roletne, naročito one koji su okrenuti prema suncu,  a navucite zavjese, draperije, tende na prozore koji dobijaju jutarnje  ili popodnevno sunce.

Savjet svima je da se klone vrućine tako što će, između ostalog,  izbjegavati naporan fizički rad i izlazak u najtoplijem dijelu dana,  iako je veliki broj onih koji cijelo radno vrijeme provode na suncu, kao  što su građevinski radnici. Izbjegavajte boravak na suncu u periodu od 10-17 sati, posebno djeca,  trudnice, starije osobe i srčani bolesnici, te oboljeli od šećerne  bolesti. Ako morate naporno da radite, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro  između četiri i sedam sati. Izbjegavajte i zadržavanje u parkiranom vozilu, što je vjerovatno  nepojmljivo za taksi vozače. Ako ste već izloženi duže suncu redovno koristite kreme sa  zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu posvetite novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba  koristiti zaštitne kreme s najvećim faktorom. Prilagodite svoje  izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene  vrijednosti UV indeksa.

Tivat foto Boka News
Tivat foto Boka News

Naša stalna preporuka je da se unosi što više tečnosti u organizam,  a to je posebno važno tokom ljetnjih mjeseci. Ne konzumirajte alkohol i  napitke s previše kofeina i šećera. Kad su obroci u pitanju, treba  jesti češće, ali manje  količine i  izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama. Rashladite tijelo, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Nosite  laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala i šešir  širokog oboda.

Tivat foto Boka News
Tivat foto Boka News

Vrućine naročito teško padaju starijim i osobama sa zdravstvenim  problemima. Tim osjetljivijim grupama najvažnije je da se pridržavaju  savjeta ljekara i konsultuju se sa njima kakav uticaj ljekovi koje koriste mogu imati na  termoregulaciju i ravnotežu tečnosti u tijelu. U slučaju da osjetite tjeskobe dok ste vani, tražite pomoć i što  prije uđite u hladniji prostor. Pijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tečnost. Smirite se i legnite  u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama,  rukama ili stomaku, često nakon provedenog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu, pijte  tečnost koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu  prisutni duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć. Obavezno se savjetujte s doktorom u slučaju drugih tegoba ili ako  opisane tegobe duže traju. Ako osoba kojoj pomažete ima vruću, suvu kožu ili delirijum  (nerazumno razgovara i nemirna je), grčeve ili je bez svijesti odmah  potrazite medicinsku pomoć. Dok čekate na pomoć, smjestite osobu u hladnu prostoriju u vodoravan  položaj i podignite joj noge, oslobodite odjeće i počnite sa vanjskim  hlađenjem, kao što su hladne obloge na vrat, pazuh i prepone, špricanje kože  vodom temperature oko 25 stepeni Celzijusovih. Mjerite temperaturu  tijela ne dajte bilo kakve lijekove samoinicijativno.

Najčitanije