7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuka za čitanje u sedmici 14. Hercegnovskog Sajama knjiga

H.Novi - Sajam knjiga
H.Novi – Sajam knjiga

Šta preporučiti za čitanje u sedmici u kojoj se po 14. put održava Hercegnovski Sajam knjiga? – pitanje je na koje u Knjižari So imaju spreman odgovor.

Imre Kertes je kao 14-godišnjak odveden u logor Aušvic, a zatim u Buhenvald, što je trajno obilježilo njegov život i njegovo djelo. Besudbinstvo je prvi njegov roman. On predstavlja duboko lično svjedočanstvo o nečemu što se ne smije zaboraviti, a istovremeno jedno od najvećih djela moderne literature. Mnogi ga porede sa Kafkinim Procesom i Selinovim Putovanjem na kraj noći. Kertesu je bilo potrebno punih trideset godina da smogne snage i napiše ovu knjigu u kojoj se pita da li će više ikada moći da se osobodi tog žiga i biti sposoban za normalan ljudski život. 2002. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Izdavač je Lom.

Očaj od nane Svetislava Basare je knjiga sastavljena od dva dijela. Prvi dio je izbor najboljih priča iz Basarinog pripovjedačkog opusa. Drugi dio sastoji se od novih priča, prvi put sakupljenih na jednom mjestu, uključujući i priče o srpskim klasicima kao što su „Nepoznati detalji o smrti Miloša Crnjanskog“ i „Posljednji dani i smrt Ive Andrića“. Ovom zbirkom priča Basara potvrđuje tezu da se kroz literaturu kazuje ono što još nije kazano. Izdavač je Laguna.

Priče o Kosovu zbirka je priča grupe autora koje govore o vremenu u rasponu od 1389. pa do savremene svakodnevice. Autori poput Vuka Draškovića, dr Neleta Karajlića, Vladimira Kecmanovića, Dejana Stojiljkovića i drugih, pokazaće nam zašto su se neki veliki istorijski događaji odigrali onako kako ih istorija bilježi ali i šta bi se desilo da su se u tim trenucima donijele nešto drugačije odluke. U ovoj knjizi ćemo sa susresti i sa istorijskim događajima iz 14. vijeka ali i sa nekim likovima koji su učestvovali u NATO bombardovanju 1999. godine. Priče o Kosovu su prvi sveobuhvatni pristup savremene srpske književnosti ključnom nacionalnom problemu. Izdavač je Laguna.

Dnevnik čuda Dude Alapače autorke Daniele Bakić emotivna je i  duhovita knjiga za mlade. Duda je prava moderna žena s Balkana. Ona je inteligentna, brza na jeziku, duhovita, sarkastična, emotivna. Međutim, u isto vrijeme ona je i obična, prezaposlena majka, džangrizava domaćica. Njene dogodovštine su sve samo ne obične. Ponekad joj se čini da je suočena sa svim nedaćama ovog svijeta, a ponekad uspijeva da poleti na krilima samopouzdanja i ljubavi. Ipak, uvijek je spremna da se nasmije na svoj i na tuđ račun. Nakon čitanja ove knjige svijet će izgledati kao bolje mjesto za život. Izdavač je Laguna.

Knjižara So
Knjižara So

Atlas zabačenih ostrva Judite Šalanski pisan je za sve one u kojima se krije putnik u nepoznate krajeve ili one koje bar prožima romantika putovanja. Ova jedinstvena knjiga, čudesno dizajnirana, s mapama, pravi je kartografski biser. Autorka nam otkriva 50 ostrva za koja nismo ni znali da postoje na svijetu i vjerovatno nikad na njih većina ljudi neće otputovati, a ipak, sa ovim Atlasom, imaće osjećaj kao da su na njima bili. Polazeći od istorijskih događaja i naučnih izvještaja Judita Šalanski nas vodi u divnu avanturu o kojoj se obično dugo sanja nakon čitanja. Izdavač je Službeni glasnik.

U knjizi Agrumi Alda Kolomba opisane se sve ukrasne i plodovite sorte kao i tehnike uzgoja u tlu i u posudi. Agrumi (naranča, kinoto, kumkvat, limeta, limun, mandarina, grejpfrut, fortunela) su sve prisutniji u našem biljnom okruženju, bilo u vrtu ili u saksiji. Knjiga pruža sve informacije o načinu uzgoja. Tu su i podaci o ukusnim jestivim sortama kao i o onim ukrasnim. Opisano je i kako klimatski uslovi utiču na agrume, kako se razmnožavaju te kako se sprečavaju oštećenja od vremenskih nepogoda i raznih štotočina. Izdavač je Leo komerc.

Uzlovi je naziv džepnog priručnika koji će nam pomoći da nađemo pravi čvor za svaku situaciju te je kao takav dragocjen za kampere, penjače, mornare i ribare. Sadrži zaustavne, očne, kučeve, skraćenike i spojne čvorove i korak po korak, uz adekvatne ilustracije prikazuje kako ih ispravno i sigurno vezati. Uz neophodne informacije od građi konopa, priručnik nas upućuje na to da je vrlo važno koju vrstu istog ćemo izabrati. Nakon toga, vrlo detaljno je opisano kako i za koju priliku se pravi određena vrsta čvorova. Sve ovo propraćeno je prikazom više od 50 čvorova u boji. Izdavač je Leo-Komerc.

Zmajeva riznica zbirka je pjesama  Jove Jovanovića Zmaja, pjesama uz koje su odrastale mnoge generacije. Zmajevi stihovi predstavljaju savršene prve korake u otkrivanju svijeta jer djeca shvataju šta je dobro i lijepo. Zabavna i poučna, lepršava i svevremena, njegova poezija neizbježan je dodatak u svačijem odrastanju i sagledavanju ljepote srpskog jezika. Uz Zmajevu riznicu lako je vidjeti kako je svako dijete zaista posebno biće. A svaki put smo djeca i svaki put se vratimo u to divno doba kada čujemo Zmajeve rime. Izdavač je Laguna.

Za kraj kažimo kako se u hercegnovskoj Knjižari So, sa svakom kupljenom knjigom Jasminke Petrović, Vesne Dedić Milojević i Ljiljane Habjanović Đurović – mogu dobiti njihovi originalni potpisi.

Najčitanije