20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Preminuo Zlatan Perak

Perak
Perak

Tivćanin Zlatan Perak koji je crnogorskoj javnosti postao poznat zbog uporne i beskompromisne borbe za svoja prava, preminuo je sinoć od srčanog udara u 64-toj godini života.

Peraka je smrt zatekla dok je štrajkovao glađu zbog činjenice da država 24 godine ništa ne preduzima da sprijeći uzurpaciju puta koji je do 1992. vodio do njegove imovine na brdu Činovica u mjestu Lukaa kod Lepetana, odnosno da Opštna Tivat nije počela da gradi alternativni put do njegove zemlje, a koji je po DUP-u Lepetane ucrtan 2008.

Kao posljednji vid otpora i borbe za prava da u punoj mjeri koristi svoju imovinu zbog čega je kako je kazao, u protekle 23 godine izgubio milione eura, Perak je prije desetak dana započeo štrajk glađu „do smrti“, što se na žalost, pokazalo kao njegovo svjevrsno tačno predviđanje. I inače narušenog zdravlja, odbijao je savjete porodice i prijatelja da odustane od ovako radiklalnog vida protesta. Gradonačelnica dr Snežana Matijevič i njeni saradnici pozivali su Peraka da prestane sa protestom i prošle nedjelje izašli na teren u Lepetanima i obećali mu da će odmah pokrenuti proceduru za ekspropijaciju imovine preko koje bi Opština trebala da sagradi put do Perakovog imanja. Perak je međutim, tek prije dva dana malo popustio u svojoj upornosti da samoizgladnjivanjem, natjera državu da napokon ispoštuje njegova i imovinska prava dvojice njegovih sinova, ali je na žalost, očiti već bilo kasno pa je preksinoć preminuo od srčanog udara, ne dočekavši da vidi kraj pravno-političke agonije u kojoj je bio zadnje 24 godine.

Tivatska i crnogorska javnost upamtiće ga kao beskompromisnog borca za svoja i ljudska prava uopšte, oštrog jezika i hrabrog nastupa prema korupciji i kriminalu u državnoj i opštinskoj administraciji, kao i po brojnim maštovitim performansima koje je priređivao proteklih godina, trudeći se da skrene pažnju javnosti na problem sa imovinom svoje porodice. Zlatan Perak biće sahranjen u ponedjeljak na mjesnom groblju u Lepetanima.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije