19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Preminuo kapetan Ladislav Vuković

Kapetan Ladislav Vuković
Kapetan Ladislav Vuković

Kapetan duge plovidbe Ladislav Vuković iz Kotora, sahranjen je danas u prisustvu rodbine, velikog broja prijatelja i kolega iz pomorske privrede Crne Gore, na gradskom groblju Škaljari u Kotoru.

On je prije dva dana preminuo u KBC Podgorica od posljedica povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći 3.januara.

Vuković je bio jedan od vodećih naših poomorskih stručnjaka, specijalizovanih za praćenje stanja na svjetskom pomorskom tržištu i analitičar tržišta brodskog prostora, odnosno tržišta novih i polovnih brodova. Po tome je bio možda i posljednji stručnjak te vrste kojeg je imala Boka, nakon odlaska plejade iskusnih takvih pomorskih ekonomista  koji su nekada voodili komercijalne operacije brodova „Jugooceanije“.  Iza  njega ostala je ogromna praznina koju će sada crnogorskom pomorstvu biti jako teško da popuni jer specifično ekspertsko znanje u u praćenju i predviđanju tokova svjetskog pomorskog tržišta, te komercijalnog vođenja flote, kakvo je imao kapetan Vuković, još od ekonomskih sankcija UN prema tadašnjoj SRJ, nije stekao niko čak ni u menadžmentima kompanija „Crnogorska plovidba“ i „Barska plovidba“.

Ladislav Vuković rođen je 1959 u Kotoru gdje je završio Osnovnu, Srednju i Višu pomorsku školu dok je Pomorski fakultet završio na Rijeci. Karijeru je kao kadet počeo na brodovima kotorske „Jugooceanije“ gdje je dostigao i najveće zvanje u struci – kapetana duge plovidbe i zapovjednika na više brodova nekadašnjeg kotorskog pomorskog giganta. Kasnije je radio u komercijali „Jugooceanije“ upravo na poslovima zaključivanja njenih brodova u tzv. time i voyage charter-e pri čemu je stekao izuzetno veliko iskustvo i brojna poznanstva i poslovne kontakte širom svijeta. Vuković je jedno vrijeme bio i zvanični „Jugooceanijin“ predstavnik u Londonu. Kasnije je radio u menadžmentu crnogorsko-norveške brodarke kompanije „Normonte“ i u crnogorskoj pomorskoj agenciji „Seamonte“ u Kotoru na poslovima alaitičara tržišta brodskog prostora i tržišta novih i polovnih brodova. Zbog svoje stručnosti, ali istovremene skromnosti i veoma izražene kulture, kapetan Ladislav Vuković bio je omiljen i veoma cijenjen među kolegama.

Jedan je od osnivača i dugogodišnji predsjenik Udruženja pomorsih kapetena trgovačke mornarice Crne Gore iz Kotora i čovjek koji je odlučujuće doprinio u prevazilaženju problema koje je naša pomorska administracija svojevremeno imala sa pojavljivanjem na tzv. Bijeloj listi međunarodne pomorske organizacije IMO, zato što je Vuković prilježno pratio sve uzmjene propisa i standarda u izvanredno dinamičnoj svjetskoj pomorskoj industriji te je pokušavao da ih u saradnji sa kolegama pomorcima, primijeni i kod nas. Bio je i predavač na Pomorskom fakultetu u Kotoru gdje je radio i na uspostavljanju i širenju saradnje sa Pomorskim fakultetom iz Alesunda u Norveškoj. Isticao se i po stalnom zalaganju za pospješivanje preduzetnosti naših pomoraca i njihovom animiranju da svoj teško zarađeni novac od plovidbe, poput svojih predaka – starih bokepkih kapetana i patruna-  i sami investiraju u kupovinu brodova.

Kapetan Ladislav Vuković iza sebe je ostavio suprugu i dvoje djece.

Najčitanije