10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Premijera “Igle ispod praga” na Sarajevo film festivalu

Film “Igla ispod praga”
Film “Igla ispod praga”

Film Novlljanina Ivana Marinovića “Igla ispod praga” sinoć je imao premijeru na 22. Sarajevo film festivalu.

Marinovićev prvi dugometražni igrani film prikazan je u takmičarskoj selekciji i tako na Sarajevskom festivalu dospio u centar pažnje filmske javnosti. Premijeri u Narodnom pozorištu su prisustvovali, pored reditelja i scenariste, članovi ekipe koja je radila na filmu, porodica, prijatelji i brojna publika. Gosti su bili i ministar kulture Crne Gore Pavle Goranović, sekretarka za kulturu Opštine Herceg-Novi Tamara Lepetić i Zoran Živković, izvršni direktor Fimskog festivala Herceg-Novi – Montenegro film festivala.

Sudeći prema reakcijama ispunjenog gledališta, najnoviji crnogorski dugometražni igrani film naišao je na odličan prijem.

Film “Igla ispod praga”
Film “Igla ispod praga”

“Film je sjajan i svi navijamo za njega. Ponosna sam što je debitantsko igrani film našeg sugrađanina snimljen upravo u Boki. “Igla ispod praga” zaslužila je premijeru na velikom festivalu kakav je Sarajevski i ovo je uspjeh za crnogorsku kinematografiju. Ne sumnjam u odličnu budućnost ostvarenja i samog autora”, kazala je sekretarka Tamara Lepetić.

Film “Igla ispod praga”
Film “Igla ispod praga”

Film “Igla ispod praga” sniman je na hercegnovskom poluostvu Luštica i u Boki Kotorskoj. Reditelj i scenarista Ivan Marinović, koji je na Luštici proveo djetinjstvo i uz more odrastao, istakao je da se trudio da napravi častan film o mjestu sa kojeg potiče i ljudima sa primorja Crne Gore koji nose poseban, mediteranski duh.

Film “Igla ispod praga”
Film “Igla ispod praga”

„Igla ispod praga“ je priča o stanovnicima malog sela na poluostrvu koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time riješe sve svoje probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar koji odbija da proda svoj dio. Pored lukavih seljana koji mu svakodnevno zagorčavaju život, Petar mora da se suoči i sa demencijom svoje majke, zaljubljenošću opsjednute Mare, buntovništvom sina tinejdžera i konstantnim preispitivanjem sopstvene vjere. Nakon što se Petru konačno smuči da i dalje “okreće drugi obraz” nastaje nadrealni haos poslije kojeg niko u selu neće ostati isti.

Film “Igla ispod praga”
Film “Igla ispod praga”

Glumačku ekipu ove crne komedije čine: Nikola Ristanovski, Jelisaveta Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Leon Lučev, Mirko Vlahović, Kristina Stevović, Tihana Ćulafić, Dejan Đonović i drugi.

Marinovićev scenario do sada je osvojio dvije nagrade, na Jerusalem Film Lab radionici i Cinelink programu Sarajevo Film Festivala. Ocijenjen je kao originalan, poetičan, projekat koji obiluje humorom i apsurdom.

Producent filma je “Adriatic Western EED/Productions”. Realizaciju su pomogli Ministarstvo kulture Crne Gore, Turistička organizacija Herceg-Novi, Filmski centar Srbije i kompanija “Luštica Bay”.

U planu je i crnogorska premijera – i to upravo u Herceg-Novom, koja se sa nestrpljenjem očekuje.

Najčitanije