Premijera dokumentarca „Mi pravimo žive slike“

Momir Matović
Autor Momir Matović

„Mi pravimo žive slike“ naziv je dokumentarnog filma autora Momira Matovića, koji je sinoć premijerno prikazan u multimedijalnoj dvorani Opštine Tivat.

Film je posvećen kino-amaterima Crne Gore, a prevashodno osnivačima i  članovima Foto, video i kino kluba „Mladost“ iz Gornje i Donje Lastve – Tivat, jednog od najnagrađivanijih i najsupješnijih klubova u bivšoj SFRJ.

Neven Staničić
Neven Staničić

„U klubu koji ove godine slavi 55-tu godišnjicu postojanja snimljeno je 146 filmova, potrošeno je preko tri kilometra filmske trake, članovi su učestvovali na 56 festivala širom Evrope i to je uradilo 36 autora iz Tivta, zaista za poštovanje“ – kazao je prof. Neven Staničić.

Film „Mi pravimo žive slike
Film „Mi pravimo žive slike

„Ovi novi koji promovišu crnogorsku kinematografiju sigurno neznaju o jednom periodu koji je nažalost nestao koji se dešavao ne samo u Tivtu i Donjoj Lastvi već u cijeloj Crnoj Gori, da ti ljudi koji su ponikli u tim kino klubovima su stožeri crnogoske kinomatografije. Posebno bih istakao pokojnog Anđelka Stjepčevića koji je bio predsjednik Foto kino saveza Crne Gore, i znam koliko smo se trudili da raširimo taj pokret i uspjeli smo u tome. Kao profesionalac oduvjek sam u duši imao zadatak da napravim ovakav film, da otrgnem od zaborava taj period koji je bio divan, veličanstven po svemu i po zemlji, republici, po ljudima i po poslu koji smo obavljali  …“ – kazao je autor filma Momir Matović.

Promocija filma
Promocija filma

Momir Matović za Boka News: Ovaj film bi za tu vrstu publike bio potpuno iznenađenje

„Iako smo bili rivali drugarstvo sa članovima i ljudima iz Foto, video i kino kluba „Mladost“ ostalo je i do danas. Nije bilo jednostavno kada oni ponesu nagradu, ali tada nije bilo zavisti, komplesa i upravo taj jedan filmski život, kojega ja danas ne vidim uprkos modernoj tehnici, doprinio mnogima da napreduju, koji su kasnije se odlučili da se bave ovom umjetnošću.

Očekujete li da RTCG prikaže ovaj film?

Ja više ništa ne očekujem od medija. Vidi se po programu koje su njihove percepcije, imaju jedan drugi krug publike koji uživaju u serijama u rijaliti programima. Ovaj film bi za tu vrstu publike bio potpuno iznenađenje, a tek za televiziju…nadam se ipak da će neko imati sluha da prikaže, ne samo ovaj film već i druge filmove iz kulturne baštine Crne Gore.

Momir Matović jedan je od istaknutijih crnogorskih dokumentarista i svjetski priznat autor kratkometražnih filmova. U svojim filmovima je i reditelj i scenarista, a u više njih stao je i iza kamere. Dobitnik je niza priznanja i nagrada na svjetskim festivalima, a autorske retrospektive imao je u Torinu, Ankoni, Bornholmu, Berlinu , Hamburgu,Vizbadenu, Bergenu i drugim metropolama. Momir Matović je rođen 1951. u Titogradu. Završio je studij filmske kamere na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

1 komentar

  1. Ma e bo deboto ..ma e..e..prelijepo da je nekome palo napamet da sve to ovjekovječi za vazda da se ima dokumentarni historiski zapis sa lentratom i riječima ..e ..neka ostane da ga i mlađe generacije vide i iz njega može bit štogod i nauče…g.Momir je bio pročle godine u Gornju Lastvu na otvaranju moje izložbe LENTRATI MOJE ZBILJNOSTI…niko me sa njim nije upoznao…može bit da su mislili da se mi dva znamo odamna…ma su smetnuli ispameti da saam ja pošo vanka odozgora iz G.Lastve sa 22-je godine 1972g..i evo još se nijesam nase vratio doma..ma oću ako bogda još malo ,čekao sam ga da će arivati ove godine da vidi izložbu AMSTERDAM U GORNJU LASTVU-nije arivao ni on ni televizija uz Podgorice…ahtio sam sa njim progoriti dvije o lentratima i I.T.D. ajde vidijećemo dogodine ako BOGDA…srdačno đurica nikolić-amsterdam.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.