Premijer o davanju u zakup aerodroma Tivat – realna je to potreba Crne Gore

Aerodrom Tivat

Premijer Duško Marović poručio je danas u Tivtu da će država valorizovati svoje aerodrome kroz privatno-javno partnerstvo i njihovo davanje u zakup, a ne prodaju.

„Opredjeljenje Vlade i realna potreba Crne Gore i njene ekonomije je da valorizujemo i unapredimo našu infrastrukturu. Ne možetre imati ovakve komplekse kao što su Porto Montenegro Luštica Bay ili Portonovi , a da nema razvijenu putnu infrastrukturu i da nemate kvalitetnu aviodostupnost Crne Gore. Zbog toga je razvoj aerodroma ključni ne samo za ovaj prostor i Boku, nego i za crnogorsku ekonomiju. Vlada će uraditi sve da u najkraćem roku valorizuje aerodrome i da oni obezbjede ono što je Crnoj Gori potrebno – i kvalitet, i dostupnost koja će Crnu Goru otvoriti i na taj način stvoriti nove prilike za razvoj. Vjerujem da na aerodromu Tivat avioni treba da sliječu na svakih 10 minuta, a ne na svakih 5-6 sati i da nam gosti ne čekaju na pisti da bi došli do kontrolnog punkta, nego da to rade u kvalietnoj zgradi i mnogim drugim sadržajima“- poručio je Markovič danas tokom obilaska Porto Montenegra.

On je prije dva mjeseca u Tivtu kazao da Vlada namjerava da uskoro ovdašnji aerodrom ponudi stranom investotoru u dugoročni zakup, kako bi zakupac realizovao prijeko potrebnu rekonstrukciju i modernizaciju te vazdušne luke. Državno preduzeće „Aerodromi Crne Gore“ (ACG) koje gazduje vazdušnim lukama u Tivtu i Podgorici, već poodavno je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj dogovorilo i poodmaklo u pripremama za oko 50 miliona eura vrijednu rekonstrukciju aerodroma Tivat, ali Vlada uporno odbija da da zeleno svjetlo za taj aranžman. EBRD je inače, izračunala da je cost-benefit odnos tog ulaganja u Tivat skoro 5:1 i da bi aerodrom nakon toga do 2030. zaradio najmanje 384 miliona eura, zbog čega oni nisu tražili državnu garanciju za vraćanje kredita koji bi dali ACG. Uprkos tome Marković je nagovijeetio da Vlada neće dozvoliti ACG da uzme taj kredit jer kako je rekao, država više nema prostora da se kreditno zadužuje.

Markovic sa Margasanom u Porto Montenegru

On je kazao da je njegova izjava prije dva mjeseca o davanju u dugoročni zakup aerodroma Tivat „pogrešno protumačena“ i „izazvala je neku čudnu polemiku“.

„Ja sam govorio o  valorizaciji aerodroma Tivat kroz model zakupa. To znači nije prodaja, već privatno-javno partnerstvo. Odmah su se dušebrižnici organizovali da kažu da to nije dobro. Ti isti dušebrižnici su govorili da je razvojni promašaj za Crnu Goru ovaj kompleks (Porto Montenegro)“- istakao je premijer pitajući se da li „neko misli da je Crnoj Gori ovdje bilo potrebno brodogradilipte za ratne brodove za koje se imala namjera ovaj prostor opredijeliti, ili današnji Porto Montenegro“.

Namjerama Vlade da da u zakup aerodroma Tivat inače, usprotivila se kompletna opozicija, čak i članice vladajuće koalicije SD i HGI. Jedino je tivatski DPS do sada ćutao o tome pravdajući se da „nema dovoljno informacija“ o ome što Vlada njihove stranke, ima namjeru da uradi sa jedinim preostalim velikim državnim resursom u Boki.

Premijer Marković koji je i zamjenik predsjednika DPS je iz Tivta poručio da je u Crnoj Gori „važno da imate viziju i da stojite iza te vizije“.

„Nije realno da očekujete da vas svako razumije, a posebno da vas razumije laička javnost. Važno je da me razumiju novinari. Mi sada u partnerstvu da ključnim finasijskim međunarodnim institucijama radimo na odabiru konsultanta koji će nam ponuduti model valorizacije aerodroma u Tivtu. Vjerujte mi, za koji god se mi model odlučimo, to će biti model koji će doprinositi Crnoj Gori i njenom razvoju i širiti mogućnosti za nove investitore, bili oni ovdje u Porto Montenegru ili neki drugi. Vjerujte u vizuju Vlade jer ova Vlada neće uraditi ništa na štetu Crne Gore“- zaključio je Marković.

3 Komentari

  1. Hm…mišljah da je bolje rijeć da smo se dogovorili sa onijem šeikom,dajemo ti aeroport,spasi nam Montenegroairlines?!…malo sam munut,ma mi se štufaje e je to već adatano…ma kako će borati oni orao naš figurat na zelenu postavu?!…

  2. Već je sve dogovoreno sa arapima oko aerodroma još prošle godine,”neko” je uzeo pare da im sredi da dobiju aerodrom,a ovi iz HGI i SD to dobro znaju i glume dušebrižnike,sram ih bilo.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.