20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Preko 120 metra duga “Mariyah” u Tivtu

MARIYAH u Porto Montenegru
MARIYAH u Porto Montenegru

Superjahta „Mariyah“ duga 122 metra, uplovila je jutros u marinu Porto Montenegro i vezala se na mulu V u dijelu tivatskog nautičkog centra namijenjenom najvećih jahtama.

„Mariyah“ koja vije zastavu Kajmanskih ostrva u Tivat je doplovila iz luke Elefsis u Grčkoj gdje je u tamošnjem brodogradilištu, taj luksuzni brodod 5.650 bruto-tona i izgrađen tokom prošle godine.

„Mariyah“ ima dizel-električni pogon sa pet dizel egregata „Caterpillar“ ukupne snage preko 10 hiljada konja, a umjesto klasičnih propelera, jahtu makismalnom brzinom od 18 čvorova, pokreću dva tzv. azipoda. U punom komforu ova superjahta može ukrcati do 54 putnika, mnogo više nego što je to uobičajeni standard za ovavke ekskluzivne brodove za uživanje, pa su pri njenoj gradnji primijenjena najstrožija tzv. SOLAS pravila koja se odnose na klasične putničke brodove.

MARYAH pristaje u Porto Montenegro
MARYAH pristaje u Porto Montenegro

„Mariyah“ je konstruisana tako da može napraviti krstarenje oko svijeta, pri čemu njeni putnici uživaju u vrhunskom luksuzu koji pored ostaloga, uključuje i noćni klub-disko, veliki SPA i wellness centar, poseban tzv. poslovni centar iz koga putnici sa mora dok brod plovi, mogu voditi svoje poslovne operacije svojih kompanija na kopnu, računarski centar, teretanu i vježbaonicu, suši bar i veliki bioskop.

Plovidba iz Grčke do Tivta, prvo je duže putovanje i proba novosagrađene superjahte na kojoj se trenutno nalazi samo 50-tak članova njene posade. „Mariyah“ će u Porto Montenegru ostati do kraja ove, ili početka naredne nedjelje.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije