8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Prekinuto završno veče manifestacije „Španjola 016“

Španjola 016
Španjola 016 – foto S.K

Manifestacije „Španjola 016“  koja je proteklih pet dana organizovana na tvrđavi Španjola, i koja je imala za cilj da pomogne  oživljavanje i valorizaciju ovog atraktivnog prostora, završila je u subotu ujutru intervencijom policije.

Završna veče manifestacije, koja je okupila oko 350, uglavnom mladih ljudi, među njima je bilo i stranaca, bila je zamišljena kao žurka na kojoj su nastupili poznati novosadski tehno DJ Lag, uz podršku domaćeg sastava 2Beat i DJ-eva Sharlo i Budo S.

Prema nezvaničnim saznanjima, nakon prijave da neki posjetioci žurke ne mogu da izađu jer su vrata tvrđave zatvorena iznutra, službenici Policije su jutros oko 2:10 došli na Španjolu. Policija je zahtjevala da otvore vrata, stigla je i Komunalna policija, ali su vrata otvorena tek nakon pola sata kada je stigla i Vatrogasna jedinica.

“Komunalna policija je naložila prekid muzike, a Policija je pregledom kod jednog lica pronašla manju količinu marihuane. Organizatoru je iz Službe komunalne izdat prekršajni nalog zbog nepoštovanja  Odluke o emitovanju muzike”, nezvanično saznajemo u CB Herceg Novi.

Španjola 016
Španjola 016 – foto S.K

“Imali smo pismeno odobrenje da žurku sa muzikom možemo organizovati do 1 sat iza ponoći, ali nam je u lokalnoj upravi obećano da program može da traje do 4 sata , jer je mjesto izolovano , pa tako dešavanja na tvrđavi ne mogu da smetaju nikome”, kaže predsjednik NVO Sinergija Vuk Čvoro.Ističe da je do problema došlo zbog nesaradnje i loše komunikacije unutar opštinskih službi koje su “nisu u stanju da usaglase procedure”., kao i da niko od ljudi koji imaju kuće oko tvrđave nije imao zamjerki na glasnost muzike i dešavanja na Španjoli.

U JUK Herceg festu, koji je sa „Sinergijom“ potpisao ugovor o korišćenju tvrđave kažu da su im iz te NVO dali garancije da će obezbijediti žurku, da će sve biti regularno, pa će zbog nemilih dešavanja na Španjoli, “ubuduće tako nešto teško dozvoliti”.

“Pokušavamo da na Španjoli napravimo širok spektar programa, od izložbi i umjetničkih instalacija, diskusija do muzičkih događaja koji će da zaintrigira ljude da da dođu i ostanu na tvršavi,– ističe Čvoro i najavljuje da će nastaviti sa organizacijom manifestacija koje treba da ožive i valorizuju zaboravljene lokacije u gradu.

S.K

Najčitanije