15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavnici Kozaka sa članovima ruskog moto-kluba “Noćni vukovi” posjetili Kotor

Predstavnici Kozaka sa članovima ruskog moto-kluba "Noćni vukovi" posjetili Kotor
Predstavnici Kozaka sa članovima ruskog moto-kluba “Noćni vukovi” posjetili Kotor – foto Radio Kotor

Predstavnici Kozaka, koji su danas  boravili u Kotoru na poziv Matice Boke, pozvali su na jedinstvo pravoslavnih naroda i osudili put Crne Gore u NATO, nazvavši tu organizaciju “kavezom”. Oni su sa članovima ruskog moto-kluba “Noćni vukovi” prisustvovali liturgiji u crkvi Svetog Nikole i obišli spomen ploču bivšeg konzulata Rusije.

Pozdravljajući goste arhijerejski namjesnik bokokotorski, protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić je kazao: „Velika mi je radost i čast što danas ovdje mogu da vas pozdravim kao one koji čuvaju i brane vjeru pravoslavnu“ – kazao je Krivokapić.

Predstavnici Kozaka sa članovima ruskog moto-kluba "Noćni vukovi" posjetili Kotor
Članovi ruskog moto-kluba “Noćni vukovi” posjetili Kotor – foto Radio Kotor

Kozački pukovnik i ataman Crne Gore Slobodan Pejović podsjetio je na veze sa ruskim narodom, posebno u posljednjih 300 godina. On je osudio zvanični stav crnogorske politike koja se kreće ka učlanjenju države u NATO savez, nazvaši tu organizaciju “kavezom”.

„U našem narodu je poznato da će Boka Kotorska i aerodrom u Nikšiću postati NATO baze. Nećemo u NATO kavez koji nas je mučki ubijao od Subotice do Murina“, istakao je Pejović.

Glavni ataman za Srbiju, Crnu Gori i Repbuliku Srpsku Vojislav Vidaković je u Kotoru kazao da su Kozaci Hristovi ratnici, te da se duša naroda kali u ljubavi prema bližnjemu i svom rodu.

Predstavnici Kozaka sa članovima ruskog moto-kluba "Noćni vukovi" posjetili Kotor
Predstavnici Kozaka sa članovima ruskog moto-kluba “Noćni vukovi” u Kotoru – foto Radio Kotor

“Nemojmo da dozvolim da nas dijele, da nas svađaju, da nam uvode uljeze u kuću oni koji su nam je rušili, kao i kuće naših bližnjih, jer tada ćemo napraviti smrtni grijeh“, rekao je on, prenijevši i poruku Kozačke organizacije Ruske Federacije kojom se poziva na izbjegavanje podjela i okupljanje oko Srpske pravoslavne crkve.

Vidaković je istakao i da su najveća snaga Kozaka svetitelji i mučenici koji su živote dali za narod i pravoslavlje.

Kozački general  Genadij Jakovljević Temnjikov istakao je je zadatak očuvanja nasljeđa predaka.

Danas je u Kotoru održan i radni sastanak Saveza kozaka Balkana, koji su  prethodno sa „Noćnim vukovima“ privukli veliku pažnju brojnih Kotorana i turista dok su prolazili Starim gradom.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije