Predstavnici austrijskog društva za očuvanje pomorskih tradicija posjetili Boku

Predstavnici austrijskog društva za očuvanje pomorskih tradicija

Delegacija austrijskog Društva za proučavanje i očuvanje pomorskih tradicija Ratne Mornarice Austro-Ugarske „K.u.K. Kriegsmarine Archiv“ iz Beča, boravila je protekla dva dana u Boki Kotorskoj.

Petnaestočlanu delegaciju predvodio je predsjednik Društva Oliver Trulei, a u njoj je pored uostalih, bio i ugledni austrijki vojno-pomorski istoričar i autor brojnih knjiga o RM Austro-Ugarske, dr Erwin Sieche. Gosti iz Beča posjetili su Tivat – centralni dio nekadašnje velike austro-ugarske vojnopomorske baze u Boki Kotorskoj, poznate pod zvaničnim nazivom „Primorska tvrđava Boka“, te su obišli ovdašnje građevinske i materijalne artefakte koji ukazuju na preko 100 godina boravka i djelovanja austro-ugarske mornarice u Boki.

Članovi Društva „K.u.K. Kriegsmarine Archiv“ posjetili su Pomorski muzej u Kotoru i Zbirku pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu gdje im je domaćin bio njen kustos, profesor Dražen Jovanović.

Delegacija je obišla i tivatski veliki Gradski park koji upravo obilježava svoju 125-tu godišnjicu. Oni su posjetili spomen ploču osnivaču parka, komandantu RM Austro-Ugarske, admiralu Maksimilijanu Daublebskom fon Šterneku iz 1892. godine i ukazali da bi je trebalo obnoviti jer je natpis na njoj prilično izblijedio, ali su sa pijetetom obišli i druga memorijalna obilježja u parku – spomenik posvećen predaji austrougarske flote  u Boki 1918. Narodnom vijeću SHS, kao i spomenik narodnim herojima, pomorskim oficirima Kraljevine Jugoslavije Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri.

Gosti iz Beča obišli su i autrougarske tvrđave Fort Vrmac na istoimenom brdu iznad Tivta i Fort Goražda blizu Mirca, a imali su i namjeru da obiđu i ostrvo i tvrđavu Mamula na ulazu u Boku što nisu mogli učiniti iz tehničkih razloga.

Flora Art

Sa predstavicima ovdašnjih muzejskih i institucija kulture, rukovodstvo Društva „K.u.K. Kriegsmarine Archiv“ načelno je dogovorilo buduću saradnju u zajedničkoj prezentaciji i očuvanju bogate kulturno-istorijske, arhitektonske i vojno-pomorske baštine iz doba Austro-Ugarske u Boki Kotorsoj jer, kako je naglašeno, nju baštini i treba da čuva više danas nezavisnih evropskih država i naroda koji su stoljećima živjeli zajedno u moćnoj bečkoj carevini. Stim u vezi, stručnjaci ovog Društva će tokom ljeta kao predavači, gostovati na seriji istorijskih predavanja i izložbi o dešavanjima na Jadranu tokom Prvog svjetskog rata, a koje će u Tivtu pod  nazivom „Nemirno more“, prirediti Zbirka pomorskog nasljeđa Porto Montenegra.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.