Predstavnici Agencije za upravljanje obalom Francuske posjetili Solila

Solila

U sklopu uspostavljene instituconalne saradnje između Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Conservatoire du littoral (Agencije za upravljanje obalom Francuske), tokom prethodnih dana organizovana je posjeta posebnom rezervatu prirode – Tivatskim Solilima.

U ime domaćina, ujedno i upravljača ovim rezervatom, gostima iz Francuske ovaj rezervat predstavili su Aleksandra Ivanović i Vojislav Dragnić iz Javnog preduzeća. S druge strane, Marc Simo (Agencija za upravljanje Solanama grada Jera) , Yves Kayser (ornitolog iz Tur du Valat-a) i Céline Damery (Agencija za upravljanje obalom) prilikom ove posjete podijelili su sa prisutnima svoja znanja i iskustva, koja će poslužiti kao korisni savjeti vezani za dalju valorizaciju Tivatskih Solila.

Obilasku je prethodila prezentacija čiji je domaćin bio direktor Javnog preduzeća Predrag Jelušić, a osim predstavnika ovog preduzeća i gostiju iz Francuske prezentaciji su prisustvovali Andrej Sovinc, ekspert iz oblasti upravljanja močvarnim područjima, Aleksandra Kapetanović, konsultant za zaštitu kulturne baštine iz Expeditio Architects d.o.o. , Tatjana Jelić, Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Opštine Tivat sa saradnikom Igorom Mamulom, te Darko Saveljić i Bojan Zeković iz Centra za proučavanje i zaštitu ptica.

Solila

Tokom boravaka na terenu, eksperti su se takođe sastali i sa Ivanom Starčevićem, predsjednikom MZ Krtoli.

Jedan od rezultata ove posjete je uspostavljanje saradnje između Tivatskih Solila i Saline d’Hyere, imajući u vidu da ova dva močvarna područja dijele sličnu viziju zaštite biodverziteta kroz održive vidove turističkih aktivnosti.

Flora Art

2 Komentari

  1. OK. OK. Puno važnih ljudi, a premalo zaključaka. Ja bih volio da se barem 10 x 10 m2 sredi kao muzej proizvodnje soli, nekakva jadna solana, kuriozitet, povijest, neisplativa, ali od opštine sufinancirana memorijabilija… Ptica i komaraca uvijek će biti. Blato i močvare lako je postićii I pustinje. Meni treba tivatska sol da usolim inćune i sardele!

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.