15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljeni rezultati projekta “Istraživanje morskih pećina …”

U kotorskom Institutu za biologiju mora (IBM) danas su predstavljeni rezultati projekta “Istraživanje morskih pećina uključujući i staništa za morske medvjedice u Crnoj Gori”.

„Za tri godine istraživanja našli smo sedamdeset pećina, prve godine 21, druge 16 i treće godine 33 pećine. Konstatovali smo da je dvadeset pećina potencijalno dobro stanište za morske medvjedice, iako nismo našli dokaz o njihovom prisustvu, a viđene na tom području, prema kazivanju ribara. Mapirali smo alge na potezu od rta Arza do rta Đeram, što će nam, prema direktivi EU, biti jedna od obaveza za monitoring morske životne sredine.

U cilju podizanja svijesti o važnosti ovih staništa, kao i zaštićenih vrsta, prve godine odštampali smo brošure o morskim pećinama i morskim medvjedicama koje smo podijelili osnovnim školama u primorskim opštinama. “ – kazala je dr Vesna Mačić.

Ovo su prva sistematična istraživanja morskih pećina na našoj obali i predstavljaju osnovu za kreiranje katastra ovih speleoloških objekata, kao i za dalja istraživanja i njihovu zaštitu.

Gotovo u svim pećinama našli smo ogromne količine plutajućeg otpada koji se godinama gomila. Na taj način ova staništa su uništena, kako za morske medvjedice, tako i za druge organizme – kazala je Mačić.

Istraživanje morskih pećina
Istraživanje morskih pećina

Direktor Instituta za Biologoju mora dr Mirko Đurović uručio je rezultate istraživanja predstavnicima kompanija Jugopetrol AD, Agenciji za zažtitu životne sredine i JP Morskog dobro.

Đurović je izrazio posebnu zahvalnost komapniji  Jugopetrol AD, zahvaljujući čijoj donaciji je IBM i ekipa naučnika,predvođena dr Vesnom Mačić, realizovala ovaj značajni projekat.

Istraživanje morskih pećina
Istraživanje morskih pećina

U ovom istraživanju su učestvovali eksperti iz NVO “Archipelagos” iz Grčke i njihov ogranka iz Italije, kao i Luigi Bundone, eksperti za morske medvjedice, a po prvi put uključili su se iz NVO “Biospeleološko društvo”.

U sklopu prezentacije prikazan je film o morskim pećinama autora Dušana Varde.

Najčitanije