Predstavljen Tivat World Music festival

tivat-world-music-festival-program

Organizatori Tivat World Music festivala, Turistička organizacija Tivat, ispred koje je govorila Tamara Krstović i idejni tvorac Dalibor Ševaljević, na konferenciji za medije u Podgorici, najavili su detaljan program ove manifestacije.

Krstović je iskoristila priliku da se zahvali Ševaljeviću na ideji za koju su, kako je kazala, u TO Tivat imali sluha.

“Raduje što se ovaj festival održava baš u Tivtu, zato što na taj način pokazujemo inovativnost, jer je to manifestacija koje do sada nije bilo, ne samo u Tivtu, već i u Crnoj Gori. Na taj način smo željeli da promovišemo turizam i damo mu neku novu crtu, proširimo ponudu grada i naravo da produžimo sezonu”, ispričala je ona o festivalu koji će početi u petak 22.septembra, a trajaće do nedjelje, 24. septembra.

“Septembar u Tivtu je nešto drugačiji ove godine, jer ćemo na ovaj način promovisati i kulturu. Radi se o muzičkom festivalu, dok će u pozadini biti i gastro ponuda zemalja iz kojih muzičari dolaze”, pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, ideja je bila da se u programu nađu izvođači sa tri kontinenta, iz tri zemlje regiona i isto toliko iz Crne Gore.

“I da naravno da kroz etno melos predstave neobične instrumente i muziku iz svojih krajeva, kao i gastro priču tih zemalja, pa bih ovom prilikom istakla da će 22. taj dio biti u održan u hotelu Roš, a 24. u restoranu Biblos u Porto Montenegru”, pojasnila je Krstović, koja se nada da će festival postati tradicionalan.

World Music festival – foto Boris Pejović

Detalje o izvođačima i njihovim instrumentima podijelio je Ševaljević, koji je otkrio i da će program festivala čiji je slogan “Feel it. Taste it”, sve tri večeri počinjati u 20 sati na gradskoj rivi Pine.

“Festival je edukativnog, kulturnog i zabavnog karaktera, jer imamo priču koja će na neki način da podstakne domaće muzičke autore da se malo više pozabave našim melosom i da komuniciraju sa njim u smislu nekog savremenog izražaja. Jer to je naša autentičnost i nešto po čemu možemo biti interesantni u svijetu. Dakle da ne bježimo od našeg etna, kakav je – takav je, nije kao makedonski, ali ima svoje kvalitete”, poručio je u šali Ševaljević.

“Upravo većina muzičara iz svijeta dolazi sa tim konceptom, pa imamo Veja iz Hrvatske koji je istarski bend sa par interesantnih instrumenata, između ostalog tu su gajde i instrument, koji koliko sam shvatio nema ime, a liči na gitaru”, objasnio je on.

“Vasil Hadžimanov je poznat svima, Divanhana iz BiH je sevdah, pa su tu harmonika i drugi karakteristični isntrumenti. Iz Španije nam dolazi Barcelona Gipsy balKan Orchestra vrlo interesantan bend koji je postao veoma popularan u Evropi u posljednje dvije godine, jer spajaju zvuk Španije, romski zvuk i malo Balkana, a kontrabas svira čovjek porijeklom iz Crne Gore”, kazao je on, podsjećajući da će pored pomenutih biti i izvođači iz Maroka i Indije, te iz Crne Gore Šule Jovović i Sanja Raičković, Etno grupa Zora i biseri narodne muzike sa orkestromm Žutog Serhatlića i sedam vokalnih solista.

Na pitanje novinara da li je i gastro ponuda besplatna za posjetioce, te hoće li imati priliku i da nauče kako se prave određena egzotična jela, Krstović je odgovorila:

“Ponuda je otvorenog tipa, pa će posjetioci moći da uživaju u, recimo, zvucima iz Indije, a potom da isprobaju i hranu te zemlje. Što se tiče edukativnog karaktera neće moći na licu mjesta da nauče kako se šta pravi, ali je to dobra ideja za neku narednu godinu”.

Ona je odgovorila i na pitanja novinara koliku posjetu očekuju, s obzirom na to da se festival održava van turističke sezone.

“Osvrnula bih se na poziv koji smo imali prije par dana, od grupe turista iz Mađarske koji su izrazili želju da plate koliko god treba da dođu da čuju pojedine bendove, pa su se dodatno obradovali kada smo im rekli da je besplatno”, kazala je Krstović.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.