12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljen razvojni projekat „Porto Bono“ na Luštici

Predstavljen razvojni projekat „Porto bono“ na Luštici
Predstavljen razvojni projekat „Porto bono“ na Luštici

U organizaciji Agencije za izgradnju i razvoj Herceg-Novog u petak je u Velikoj sali Skupštine opštine predstavljen razvojni projekat za Lušticu pod nazivom „Porto Bono“ čiji je autor italijanski arhitekta Marko Mateući ( Marco Matteucci).

U najavi prezentacije vršilac dužnosti direktora Agencije Nikša Grgurević se zahvalio inicijatoru projekta Dušanu Radoviću i arhitekti Marku Mateućiju koji je, kako je kazao, svoju viziju „pretvorio u jedan veoma glamurozan projekat koji treba da bude osnova za privlačenje direktnih stranih investicija i pozicioniranje našeg grada na mapi svjetskih turističkih investicionih destinacija“.

-Bio sam zadivljen kada sam prije nekoliko mjeseci čuo podatak da Opština Herceg-Novi na Luštici ima 20 miliona kvadrata sopstvene zemlje plus morsko dobro. To je jedan ogroman potencijal koji nije teško valorizovati, rekao je na prezentaciji Dušan Radović i istakao da postoji način da se privuku strani investitori.- Ako dovedemo svjetsku elitu napravili smo imidž grada što je veoma važno. Za investicije je to najvažnije. Radović je podsjetio i na projekat „Evropska prestonica kulture“ za kjoji će konkurisati i naš grad. – Tu titulu prvi put ima šansu da dobije neko van EU , sa Balkana. Herceg-Novi ima pobjednički tim i 99% odsto da će je dobiti. U tom trenutku mi više nismo neka rupa na Balkanu već postajemo fensi mjesto Evropske unije. Paralelno sa ovim projektom planiramo da napravimo i platformu za investicije. Ako uspijemo da valorizujemo samo 6 miliona kvadrata zemlje na Luštici sa po 150 eura po kvadratu to je skoro milijarda eura. Projektom „Porto novo“zahvaćeno je 750 hektara uglavnom opštinske zemlje što je samo trećina onoga što posjedujemo na Luštici.

Arhitekta Mateući je kazao da je na poziv Dušana Radovića od februara u Herceg-Novom, da je obišao Lušticu i da smatra da na tom prostoru može da se uradi „isto kao na Sardiniji, samo da ne ponovimo njihove greške“. Konsultovao je i arhitekte iz inostranstva i dobio njihovu podršku.

Luštica
Luštica

-Ova zona na Luštici je u blizini luksuznog kompleksa „Luštica bej“, nova je i potpuno netaknuta. Ideja je da se ujedini ono što imamo prilike da vidimo u Francuskoj i Costa Esmeralda na Sardiniji, rekao je arhitekta Mateući. Smatra da bi se tu moglo napraviti diplomatsko naselje, kuće sa ogromnim parkovima i džardinima , vile – klasične i moderne, rezidencijalni objekti, hoteli. Izgradila bi se i Citadela po ugledu na postojeću tvrđavu u Herceg-Novom sa restoranima, barovima, trgovinama…Duž obale, ispod vila predviđeno je Šetalište. Iznad su restorani i hoteli. Predviđena je i jedna velika marina ( Ponta od vesla) ili više manjih lučica.

Predstavljen razvojni projekat „Porto bono“ na Luštici
Predstavljen razvojni projekat „Porto bono“ na Luštici

– Nastojaćemo da velike površine ostanu zelene i netaknute ekološke zone. Izgrađenost prostora će biti manja od 40 odsto. Ono što ja ne želim ovdje to je „Budva“. Ovdje su more i priroda predivni, hrana je veoma ukusna. Herceg- Novi ima sve predispozicije da postane prestonica kulture. Mi želimo ovdje da stvorimo Mediteran a ne da ga kopiramo, poručio je Mateući. On je istakao da je to samo predlog, ideja, „eksperiment koji ne postoji nigdje u Evropi.

Na prezentaciji se čulo da su obavljeni razgovori sa investitorima iz Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su pokazali interesovanje za ovu ideju. Čulo se takođe da ni voda i struja neće biti problem a sa unutrašnje strane poluostrva biće izgrađena brza saobraćajnica koja će povezivati sve razvojne projekte, kojih je, samo s naše strane Luštice, šest.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije