18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljen program 49. Praznika mimoze

Praznik mimoze 2018 – sa presssa foto Boka News

Sve je spremno za početak 49. Praznika mimoze, a tokom 23 festivalska dana programa neće faliti, čulo se na današnjoj press konferenciji u Herceg – Novom.

– Okosnicu Praznika čine karnevalske povorke na otvaranju i zatvaranju, te čuvena Fešta od mimoze ribe i vina na kojoj očekujemo preko 20.000 ljudi, a pripremamo tonu ribe i stotine kilograma cvijeta mimoze, tu su i uvijek atraktivni maskenbali koji okupljaju na stotine odraslih i djece, ali i brojne zvanice, zatim tradicionalna izložba cvijeća, otvorene ulice, bogat sportski program, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Praznik mimoze biće otvoren 2. februara  karnevalskom povorkom i koncertom Nine Badrić, a za 28. janaur najavljen je Abrum, oglašavanje novske februarske fešte.

Ono što čini razliku između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg praznika je i finansijska konstrukcija koja je prošle godine zaokružena na preko 200.000 eura, dok će ove godine Praznik koštati 160.000. Predsjednik Katić naglasio je da će posebna pažnja biti posvećena činjenici da sledeće godine Praznik mimoze slavi 50 godina uspješnog trajanja.

Direktor Turističke organizacije Herceg Novi Pavle Obradović podsjeto je da je Praznik osnovan 1969.  godine sa ciljem da unaprijedi turističku ponudu Herceg Novog i odavno je postao fešta značajna ne samo za grad  nego i  za državu i region, ali i savršena platforma za saradnju.

„Praznik mimoze sa svojim programom i sadržajima je kao takav savršena platforma na osnovu koje smo mi u Turističkoj organizaciji ove godine napravili i mnogo produbljeniju saradnju sa izdavaocima smještaja i vlasnicima značajnih smještajnih kapaciteta u našem gradu, formirajući zajedno atraktivne  trodnevne, petodnevne i sedmodnevne  paket aranžmane prilagođene za sve vrste gostiju. Tako da se sada u Herceg Novom u objektima sa tri zvjezdice trodnevni boravak može naći već od 54 eura po apartmanu za tri večeri” – kazao je Obradović.

Praznik mimoze 2018 – sa presssa foto Boka News

On je podsjetio da je Praznik mimoze promovisan na svim dosadašnjim sajmovima turizma, pa nije puka marketinška formulacija podatak da je mimoza zaštitni znak Herceg Novog, već je mimoza jasna asocijacija na Novljane, grad, duh, tradiciju, stil života i imidž.

„Podržali smo i obnavljanje tradicije Karavna mimoze koji će ove godine obići Zlatibor, Jagodinu, Beograd, Bijeljinu, Doboj i Banja Luku. Glavnim ulicama tih gradova će se održati defilei gradske muzike i mažoretki, jer osim mimoze, zaštitni znak Herceg Novog su naša Gradska muzika i Mažoretke, a koliki su značaj imali i u bivšoj Jugoslaviji govori  pokazuje činjenica da su upravo oni bili dio ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Stoga smo smatrali da i Karavan mimoze mora da obiđe što više gradova u regionu ne bi li i u tim posljednjim danima pred početak Praznika poslali još jednu poruku da u ovim zimskim danima ne postoji bolje mjesto od Herceg Novog za odmor.

U ime izvršnog producenta Herceg festa govorila je vd direktorica Gordana Porobić Krcunović.

Dani Grčke u Herceg Novom  se održavaju 13. i 14. februara. U Gradskoj kafani će 13. februara biti uprličeno gastro veče i umjetnički program, a 14. februara je planirana projekcija filma “Haritonov hor” u Dvorani Park od 20 časova. Dani Grčke predstavljaju uvertiru u buduću saradnju Herceg Novog sa Grčkom jer postoji jedna snažna istorijska veza između nas. Naime, čuveni grčki heroj Vasos Mavrovunitos, odnosno Vaso Brajović je porijeklom iz Mojdeža, a njegova bista se nalazi ispred državnog atinskog Univerziteta, a prije deceniju je njegova bista podignuta i u Podgorici u blizini Blažovog mosta.

Zatvaranje Praznika mimoze biće uprličeno 25. februara kada će biti organizovana spektakularna međunarodna karnevalska povorka, možda najduža do sada,  od Igala do Trga Nikole Đurković.

Direktorica Porobić – Krcunović je podsjetila da je u maju 2017. na Malti, Herceg Novi je obnovio svoje članstvo u Federaciji evropskih karnevalskih gradova, a nekoliko članica i zvanica ove Federacije biće učesnici završne povorke.

„Kada je riječ o gradovima, članovima FEK-a, to su Rijeka, Šabac, Pančevo, Strumica, NVU Maškarada Tiva, NVU Maškare Herceg Novi. Pored njih učestvovaće i opština Viškovo sa senzacionalnim Halubajskim zvončarima, volonteri SMŠ “Ivan Goran Kovačić”, KUD “Ilija Kišić”, NVO Bajamo salsa, maškare iz Budve i Kotora  naravno mažoretke i Gradska muzika Herceg Novi, Mjesna muzika Đenović i trombonjeri.Nakon suđenja karnevalu na zatvaranju će na trgu svirati Van Gog“ zaključila je Porobić -Krcunović.

Praznik mimoze 2018 – sa presssa foto Boka News

Na pressu su govorili predstavnici partnera  Praznika mimoze, direktorica Instituta Gordana Rajović koja je naglasnila je da praznikom Mimoze počinje sezona u gradu, a  Institut  će otvoriti vrata 29.janura, potupno spreman za stare sadržaje kojima su bili domaćini i ranije  ali i za  jedan obnovljeni program „Lovačku večeru“.  Ohrabrujuće je da se očekuje dolazak velikog broja gostiju.

Predstavnik kompanije Lighthouse Zdravko Bajčeta je istakao trogodišnju uspješnu saradnju sa opštinom, Turističkom organizacijom i Herceg festom, i podsjetio da će  Gradska kafana biti domaćin Dana Grčke i Dana Beograda.

Program 49. Praznika mimoza 2018.

praznik mimoze program 2018.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije